Vlada usvojila predlog Budžeta za 2014. u iznosu od 1,5 milijardi eura

Vlada je planirala i da 2014. izda garancije do 25 miliona eura, ali da za njih, kako je pojasnio Žugić, nema bojazni da će pasti na teret građana
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada.me
Radoje Žugić, Foto: Vlada.me
Ažurirano: 28.11.2013. 20:02h

Vlada je usvojila predlog Budžeta za 2014. u iznosu od 1,5 milijardi eura.

Ministar finansija Radoje Žugić saopštio je da je budžet "izraz odgovorne politike i da će se nastaviti sa štednjom".

On je dodao da niko od ministara nije bio protiv predloga tog akta.

“Ne očekujem da se budžet ne usvoji u Skupštini, jer je rađen transparentno pogtovo sa prihodne strane gdje je najveći stepen odgovornosti na ministarstvu finasija", kazao je Žugić.

Prema predlogu budžeta, deficti je projektovan na nešto ispod 70 miliona eura, planirani okvir zaduženja je 240 miliona, dok je kapitalni budžet iznad 90 miliona eura.

"Izvorni prihodi od 1,2 milijarde eura i oni su veći za oko 96 miliona u odnosu na ovu godinu, dok su rashodi od 1,32 milijarde i viši su u odnosu na ovogdišnje za 71 milion", kazao je Žugić.

Plate u državnoj upravi ostaće iste, a penzije se neće usklađivati sa penzijom, odnosno neće rasti.

Planirano je da budžetski deficit bude do dva odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), a javni dug u okviru kriterijuma Evropske unije neće prelaziti 60 odsto BDP.

Vlada je planirala i da sljedeće godine izda garancije do 25 miliona eura, ali da za njih, kako je pojasnio Žugić, nema bojazni da će pasti na teret građana.

"Ključni motiv donošenja ovog budžeta je štednja i odgovoran odnos prema novcu poreskih obveznika. Sva primanja, plate, penzije, socijalna davanja biće uredno servisirani u narednoj godini", rekao je Žugić.

Usvojene izmjene nekoliko zakona

Vlada je na sjednici usvojila Predlog izmjena zakona o porezu na dohodak fizičkih lica kojim je propisano je da se određene samostalne djelatnosti oporezuju po stvarnom dohotku.

Iz Vlade je saopšteno da je izmjenama predviđena obaveza vođenja poslovnih knjiga prema sistemu dvojnog knjigovodstva.

Vlada je usvokila i Predlog izmjena zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja kojim je predviđeno ukidanje takse na električna brojila, uz njegovo produženje do 1. januara 2015. godine.

Na sjednici Vlade utvrđen je i Predlog izmjena zakona o boravišnoj taksi, kao i Predlog zakona o prevozu opasnih materija.

Bonus video: