Montenegroberza

Eurofond za 166.000 eura prodao 18.993 akcija Jugopetrola

Eurofond više od deceniju kontroliše biznismen Veselin Barović sa partnerima iz Crne Gore i susjedne Bosne i Hercegovine
141 pregleda 0 komentar(a)
pumpa, gorivo, Foto: Vesko Belojević
pumpa, gorivo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 28.11.2013. 16:40h

Na Montenegroberzi se trgovalo za ukupno 177,4 hiljade eura, a u strukturi prometa čak 94 odsto činila je kupoprodaja akcija naftne kompanije Jugopetrol.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", 18.993 dionica kotorske kompanije po cijeni od 8,8 eura prodao je za ukupno 166.654 eura otvoreni investicioni fond Eurofond.

Eurofond bi trebalo do kraja ove sedmice da zainteresovanim akcionarima, za izlazak iz tog fonda, isplati vlasnički ulog.

Većinski vlasnik Jugopetrola je grčki Helenik petroleum.

Poslije transformacije starih privatizacionih fondova u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima oni su podijeljeni na otvoreni i zatvoreni fond. U otvoreni fond je ušla likvidna imovina i manjinski paketi akcija u kompanijama. Zatvoreni fond čine nekretnine i kompanije u kojima su te institucije imale kontrolne pakete akcije.

Eurofond više od deceniju kontroliše biznismen Veselin Barović sa partnerima iz Crne Gore i susjedne Bosne i Hercegovine.

Akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) pale su su juče na berzi 1,18 odsto u odnosu na prethodni dan trgovine. Zadržale su se na prosječnom nivou od 42 centa.

Dionica Crnogorskog telekoma neznatno je ojačala na 3,74 eura.

Akcije hotelske kompanije Onogošt u stečaju porasle su 6,9 odsto na 31 cent, poslovno logističkog centra Morača (bivši Titeks) 7,32 odsto na 1,2 eura.

Dionica Mehanizacije i programata iz Nikšića pala je 3,95 odsto spustivši se na prosječni nivo od 36,5 centi.

Akcije zatvorenog investicionog fonda Atlas Mont pale su 0,5 odsto na dva centa.