MBA: Opštine da naprave katastar hidro i mikro elektrana

"Sjeverni dio Crne Gore je u težoj ekonomskoj situaciji, pa bi takva inicijativa trebalo da zaživi"
94 pregleda 1 komentar(a)
Mala hidroelektrana, Foto: Shutterstock
Mala hidroelektrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2013. 15:41h

Montenegro biznis alijansa (MBA) pozvala je opštine, koje imaju prirodne uslove za razvoj energetike, da naprave katastar hidro i mikro elektrana na svojoj teritoriji, kako bi definisale energetski potencijal i budućim investitorima obezbijedile neophodne podatke.

Predstavnici MBA smatraju da su kontakti između lokalne samouprave, bankarskog sektora i potencijalnih investitora neophodni za početak masovnije gradnje mikro elektrana, posebno u sjevernom dijelu Crne Gore, gdje su vodni potencijali veoma respektibilni.

"Korišćenje mjesta na kojima su nekada bile vodenice i mlinovi, nešto je što se nameće i što bi trebalo iskoristiti. U svemu tome, važnu ulogu ima bankarski sektor koji bi podržao takve projekte zbog sigurnosti povraćaja sredstava", navodi se u saopštenju MBA.

Oni su dodali da je postojanje sopstvenog izvora napajanja izuzetno važno za bavljenje porodičnim biznisom u ruralnom području.

"Sjeverni dio Crne Gore je u težoj ekonomskoj situaciji, pa bi takva inicijativa trebalo da zaživi. Znatno je lakše baviti se biznisom ukoliko imate izvor napajanja električnom energijom, jer je upravo to podsticaj za kretanje u biznis – otvaranje farmi, ribnjaka, pilana, ugostiteljskih objekata i uopšte ulaganje u razvoj seoskog turizma", saopštili su predstavnici MBA.

Oni su kazali da o značaju tih elektrana govori primjer mikroelektrane Vrelo u Manastiru Morača, od svega 12 kilovati (KW). Ta elektrana ne obezbjeđuje električnu energiju samo za manastir, već za rasvjetu toog dijela i lokalnu školu.

Iz MBA su podsjetili da je njihov član jedan od projektanata te mikroelektrane.

MBA u narednom periodu planira da intenzivira aktivnosti na podsticanju gradnje mikroelektrana, kako bi konačno počela njihova masovnija izgradnja u opštinama na sjeveru Crne Gore.

Bonus video: