Crna Gora može postati baza za mađarska preduzeća

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić je kazao da već više godina dvije države bilježe ekspanziju u saradnji, ali da ekonomija ne prati taj tempo
0 komentar(a)
Mađarska, EU, zastave, Foto: Fotothing.com
Mađarska, EU, zastave, Foto: Fotothing.com
Ažurirano: 26.11.2013. 19:02h

Crna Gora, zbog povoljnog poslovnog ambijenta i ekonomske politike, može postati regionalna baza za mađarska preduzeća, ocijenjeno je na forumu privrednika dvije države.

Cilj susreta koji je u ponedjeljak održan u Privrednoj komori (PKCG) bio je unaprijeđenje i razvoj privredne saradnje, sa akcentom na građevinarstvo, uz predstavljanje potencijala i mogućnosti dvije države.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić je kazao da već više godina dvije države bilježe ekspanziju u saradnji, ali da ekonomija ne prati taj tempo.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, podsjetio da je građevinarstvo u Crnoj Gori bilo u ekspanziji prije krize, koja je otežala poziciju tog sektora.

“Najnovije analize pokazuju da se crnogorsko građevinarstvo dosta konsolidovalo. Pomaci su očigledni. Krupni investicioni projekti koji se realizuju, poput Luštica Bay i sličnih, imaće veliki uticaj na kompletan ekonomski ambijent”, ocijenio je Saveljić.

Kada je o niskogradnji riječ, kako je naveo, najviše se očekuje od autoputa Bar-Boljare.

“U izgradnji autoputa očekujemo učešće naše građevinske operative” rekao je Saveljić.

On je kazao da Crna Gora dominantno uvozi građevinski materijal, iako ima sirovinsku bazu za njegovu proizvodnju.

“Nedostaje stručna radna snaga u tom sektoru”, dodao je Saveljić.

Ambasador Mađarske Krisztian Posa saopštio je da je ta država jedan od značajnijih investitora u Crnoj Gori, sa uloženih 405 miliona eura.

“Želimo da još više uložimo u vašu zemlju da bi ekonomije obje države imale koristi od toga”, rekao je Posa.

Prema njegovim riječima, Crna Gora zbog povoljnog poslovnog ambijenta, niskih poreza i ekonomske politike koju vodi, može postati regionalna baza za mađarska preduzeća.

“Vidim prostor za saradnju u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, građevinarstva i komunalne infrastrukture, upravljanja otpadom, istraživanja nafte i gasa i u turizmu”, kazao je Posa.

Iz PKCG su podsjetili da je ukupna ostvarena robna razmijena između Crne Gore i Mađarske u periodu od januara do kraja septembra iznosila 16,4 miliona eura.

“Izvoz iz Crne Gore je iznosio 1,1 milion eura i manji je 93,2 odsto, a uvoz 15,3 miliona eura, što je 11,7 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Zabilježen je deficit u iznosu od 14,2 miliona EUR, dok je pokrivenost uvoza izvozom svega 7,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Na značajan pad izvoza uticalo je smanjenje izvoza aluminijuma, koji je za četiri mjeseca ove godine iznosio 58,8 hiljada eura, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 16 miliona eura.

Na forumu je ocijenjeno da postoji veliki prostor za mogućnost poboljšanje privredne saradnje sa Mađarskom.

“Prioritetne oblasti za unaprijeđenje saradnje su one u kojima Crna Gora ima neiskorišćene komparativne prednosti, prije svega u dijelu poljoprivrednih proizvoda, mesne industrije, proizvodnje mlijeka, voća, povrća i vina”, dodaje se u saopštenju.

Ukupne investicije iz Mađarske od 2003. godine do prošle godine iznosile su 426,9 miliona eura. Najviše je investirano u 2005. godini 147,7 miliona eura.

Bonus video: