Rakočević: Razumijem ljude u nevolji, ali zakon je zakon

Stečajni upravnik Boksita Veljko Rakočević kazao da će broj uposlenih radnika zavisiti od eventualno sklopljenog poslovno-tehničkog sporazuma
9 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 12:11h

Stečajni upravnik Boksita Veljko Rakočević kazao je „Vijestima“ da nema komentar na blokadu upravne zgrade i izvoza rude i ponovio da će broj uposlenih radnika zavisiti od eventualno sklopljenog poslovno-tehničkog sporazuma.

„Bio je juče predstavnik Vagon inpeksa iz Budimpešte zbog ugovora koji je već ranije bio sklopljen. Količina za koju je on zainteresovan je 150 hiljada tona na godišnjem nivou, mjesečno 13 hiljada tona. On tu rudu daje Zvorniku i ono što se Zvornik oglasio je isti izvor. Kada bi proizvodnja bila tri puta veća na mjesečnom nivou moguće da bi tada mogla biti omogućena minimalna cijena rada za sve radnike. Njihov zahtjev da ovo što preostane će ravnomjerno da dijele shvatam kao čovjek koji razumije ljude u nevolji.

Međutim po zakonu čim se oni zaposle ja moram da im obezbijedim minimalni lični dohodak a po svim tim parametrima umanjujem stečajnu masu. To znači da ne radim po zakonu o stečaju, da ne štitim interese povjerilaca, da ne štitim interese radnika koji su u prvom isplatnom redu“, kazao je Rakočević.

On je, kako je kazao, optimista što se tiče proizvodnje u Boksitima, a blokada izvoza rude ne može donijeti ništa dobro. „Blokirali su izvoz rude koja je gotovi proizvod. Ja kao stečajni upravnik treba da pretvaram nenovčana sredstva u novčana. Ino partner iz Slovačke platio je rudu a oni nijesu željeli da je utovaraju. Ako to bude potrajalo neki vremenski period mi ćemo morati ta sredstva da vratimo. Oni traže da im se isporuči dio te rude koja ukupno vrijedi oko 50.000 evra“, kazao je stečajni upravnik Boksita.

Blokiran odvoz rude

Radnici nikšićkih Rudnika boksita blokirali su jutros upravnu zgradu i odvoz rude zahtijevajući povratak na posao svih zaposlenih koji su nakon uvođenja stečaja završili na Biro rada. Privredni sud je 19.novembra uveo stečaj u Boksite na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) zbog duga od 1,59 miliona eura.

“Jutros su se radnici okupili nezadovoljni što su svi na Birou rada. Blokirali smo zgradu i odvoz rude i samo je dozvoljen ulazak stečajnom upravniku i njegovom zamjeniku. Stečajni nam je kazao da je svima od 20.novembra prestao radni odnos i da u roku od 30 dana moramo da se javimo na Biro. Tražimo da nas sve vrate na posao, naprave socijalni program za one što su višak, a ostali da rade“, kazao je u ime okupljenih radnika Mladen Đurović.

Prema njegovim riječima na lageru ima rude koja je trebalo da bude isporučena Česima, sa kojima je poslovodstvo prije uvođenja stečaja potpisalo ugovor, ali su radnici blokirali njen odvoz dok se situacija u firmi ne riješi.

„Stečajna uprava ima namjeru da nastavi i taj i ostale ugovore. Kako nezvanično saznajemo postoji ponuda od Vagon inpeksa da preuzme sve radnike i onima koji rade da bude puna plata a onima koji budu višak da bude minimalna. To još nije zvanično i čekamo da oni pregovaraju sa Vladom“, kazao je Đurović.

Ratko Radulović, predsjednik Sindikalne organizacije smatra da bi stečajnom upravniku Veljku Rakočeviću trebalo od sjutra zabraniti ulazak u firmu jer ne smiju dozvoliti da sve radnike pošalje na Biro.

„Ovaj gospodin je stečajni upravnik u tri firme i znamo dobro kako su prošli Koni i Plus comerc. Ako ima viška radne snage neka riješe to kao što su riješili prošli put kada sam ja radio program za 965 ljudi. Ne tražimo ni više ni manje. Ne može da nam stečajni upravnik obračunava plate po nekoj minimalnoj cijeni.

To može od 19.novembra kada je uveden stečaj a do tada nam je ostalo 13 zarađenih a neisplaćenih zarada“, kazao je Radulović.

Galerija

Bonus video: