Na uvoznu hranu ode milion eura dnevno

Podaci Monstata o spoljnoj trgovini pokazuju da za namirnice potrošimo koliko vrijedi ukupan izvoz
82 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 15:05h

Za deset mjeseci ove godine uvezeno je hrane u vrijednosti 306,8 miliona. To je, prema jučerašnjim podacima Monstata, 7,5 miliona eura više nego u istom periodu prošle godine.

Ovi podaci znače da je dnevni uvoz hrane za proteklih 10 mjeseci (304 dana) bio nešto veći od milion eura. Kako u Crnoj Gori ima 195 hiljada domaćinstava i 625 hiljada stanovnika, to znači da je dnevno za uvoz hrane svako domaćinstvo trošilo pet eura i 12 centi, ili svaki stanovnik euro i 60 centi.

Svakako da dio uvozne hrane pojedu i turisti kroz direktnu kupovinu u trgovinu ili ishranu u hotelima i restoranima, ali kada se pogledaju podaci samo za oktobar, kada nema značajnije posjete turista, uvoz hrane je iznosio 29 miliona eura ili 935 hiljada eura dnevno. Tada je trošak za uvoznu hranu po domaćinstvu iznosio 4,8 eura, a po stanovniku euro i po.

Prema podacima Monstata za deset mjeseci ove godine, dnevno za uvoz hrane svako domaćinstvo trošilo je pet eura i 12 centi

Na uvoz mesa i mesnih prerađevina za 10 mjeseci potrošeno je 72,8 miliona eura ili pet miliona više nego u istom periodu prošle godine. Uvozno voće i povrće koštalo je 38,2 miliona ili sedam miliona više, dok je uvoz mlijeka, mliječnih prerađevina i jaja bio za svega 200 hiljada veći i iznosio je 43 miliona eura. Uvoz ribe i prerađevina od ribe vrijedio je 11 miliona i bio je za 1,4 miliona veći...

Uvoz žitarica i proizvoda od žita smanjen je za dva miliona na 46 miliona, kafe, čaja i začina za 2,5 miliona na 27,5, živih životinja za milion i po na 19 miliona, šećera za pola miliona na 9,5 miliona... Istovremeno kompletan izvoz hrane iz Crne Gore bio je za milion eura veći i iznosio je 23,5 miliona. Izvoz pića vrijedio je 11,5 miliona i bio je za četiri miliona manji nego u istom periodu lani.

Crna Gora je za deset mjeseci ove godine imala izvoz od 309,5 miliona eura, što je, prema podacima Monstata, za 2,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Ovaj rezultat ostvaren je zahvaljujući rekordnoj kiši odnosno rastu izvoza električne energije sa 27,5 na 82 miliona eura.

Istovremeno uvoz je iznosio milijardu i 493 miliona eura i bio je za 3,3 odsto manji u odnosu na isti period prethodne godine.

Kiša povećava izvoz

Izvoz obojenih metala, među kojima je strateški proizvod aluminijum, vrijedio je 68 miliona eura i bio je za 46 miliona manji. Kombinat aluminijuma je prošle godine dva puta smanjivao proizvodnju zbog zahtjeva Elektroprivrede da smanji potrošnju električne energije koju nije plaćao.

Zbog obilnih kiša i smanjenja potrošnje u KAP-u, najvećem potrošaču, Crna Gora je u ovih 10 mjeseci imala izvoz električne energije od 82 miliona eura, a istovremeno je zbog trgovine električne energije preko njene teritorije imala i uvoz od 46 miliona, pa je suficit u trgovini ovom robom vrijedio 36 miliona.

Aluminijum i struja zajedno čine polovinu ukupnog izvoza.

Galerija

Bonus video: