Vlada krađu struje prebacila na račun građana

Vlada u internom dokumentu priznaje da novcem građana plaća oko sedam miliona za krađu struje za KAP, bilans nerentabilne proizvodnje od jula do kraja decembra
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 07:28h

Vlada namjerava da novcem građana Crne Gore plati početkom iduće godine još 3,6 miliona eura struju koja je kradena iz evropskog sistema za rad Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

"Sredstva potrebna za vraćanje ove energije treba planirati budžetom za 2014. godinu”, piše u Informaciji o aktuelnoj situaciji u KAP-u dostupnoj “Vijestima”, koju je Vlada usvojila početkom novembra, a nije je objavila na sajtu.

Time će biti riješeno vraćanje električne energije iz takozvane zimske sezone, što je trebalo da počne u oktobru ove godine, ali je prolongiranje dogovoreno uz pomoć Vlade Srbije.

Osim kradene struje od ukupno skoro sedam miliona eura, Vlada Mila Đukanovića građanima uzima i oko pet i po miliona eura za pokrivanje gubitaka Montenegro bonusa u održavanju nerentabilne proizvodnje KAP-a od 9. jula do 31. decembra ove godine.

Uskoković obmanuo

KAP je u stečaju od 8. jula, na zahtjev Vlade, i državna naftna kompanija Montenegro bonus zadužena je za organizovanje proizvodnje, a njen predsjednik Odbora direktora Darko Uskoković 4. novembra na skupštinskom Odboru za ekonomiju je izjavio da “ni cent nijesu dobili iz državnog budžeta”.

“Shodno zaključcima Vlade (jun ove godine) Montenegro bonusu je sa tekuće budžetske rezerve uplaćeno 3,1 milion eura. Osim toga, Montenegro bonus je dio iznosa od 550.000, uplaćenih od strane KAP-a po osnovu fakture za potrošnju električne energije za oktobar, takođe iskoristio za kupovinu električne energije i vraćanje u interkonekciju”, piše u Informaciji.

Navedeno je da je ukupno plaćeno za struju koja je vraćena evropskoj interkonekciji 3,48 miliona eura, bez poreza na dodatu vrijednost.

Darko Uskoković

U internom dokumentu Vlade se navodi da je od 1. oktobra bilo predviđeno vraćanje 63,324 megavat-sata iz tzv. “zimske sezone” procijenjene tržišne vrijednosti 3,6 miliona.

“Međutim, nakon sastanka sa ministarkom energetike Srbije, imajući u vidu da je EPS krajnji korisnik ove energije, dogovoreno je da se pokuša vraćanje ove energije odložiti za početak 2014. godine. S obzirom na to, sredstva potrebna za vraćanje ove energije treba planirati budžetom za 2014“, istaknuto je u Informaciji Vlade.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić sastao se sa ministarkom energetike Srbije Zoranom Mihajlović, prema zvaničnoj evidenciji sastanaka na sajtu Vlade, početkom novembra, a i u oktobru je radno boravio u Beogradu.

Krili da će sve na budžet da prevale

KAP-u, kojim su upravljali Vlada i of šor firma CEAC, iza koje stoji ruski tajkun Oleg Deripaska, dozvoljeno je da od 22. februara do 25. maja ove godine krade električnu energiju iz evropske interkonekcije, pa je sedma Vlada Đukanovića taj trošak prebacila na državni budžet.

Iz Vlade su zvanično saopštili da su državni Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), preko kojeg je KAP-u stizala nelegalno povučena struja, i KAP ti koji plaćaju ceh krađe, pa će poravnati dug.

Iz Vlade, odnosno DPS-a, saopštavaju da KAP ima perspektivu i da treba održavati proizvodnju, dok njihov partner u vlasti, SDP, poručuje da ne treba sipati novac poreskih obveznika u neodrživi KAP, te da ga treba ugasiti ako ne bude kupaca

Kasnije je priznato da Montenegro bonus posreduje u vraćanju kradene energije, ali nije saopšteno kako, odnosno, ko stvarno plaća tu energiju.

Odluke koje izvršna vlast donosi o KAP-u, a koje koštaju građane, ne objavljuju se na sajtu, gdje su gotovo svi materijali sa sjednica.

Predsjednik Odbora Montenegro bonusa Darko Uskoković, uz to što je tvrdio da ni cent nijesu dobili iz budžeta, izjavio je i da je "neozbiljno govoriti o funkcionisanju KAP-a u periodu od nekoliko mjeseci" i da podaci o tome ništa ne bi značili.

On nije odgovarao juče na pozive "Vijesti" da bi se izjasnio o podacima u vezi sa KAP-om koji pokazuju da Vlada novcem građana pokriva gubitke te kompanije u održavanju proizvodnje.

“Ekonomisti kažu kako nema neplaćenog ručka. Nema ni neplaćene električne energije, ona je potrošena i mora biti plaćena”, objasnio je premijer Milo Đukanović to što KAP ne plaća struju, ali nije navodio na koga će biti prevaljen taj trošak.

Poslanik SDP-a Damir Šehović nedavno je saopštio u parlamentu da KAP građane košta za nešto više od pola godine oko 13 miliona, što se od javnosti krilo.

“Oni koji su to uradili neka demantuju ove podatke ili snose političku odgovornost", pozvao je Šehović, nakon čega nije bilo reakcija iz Vlade.

Iz Vlade, odnosno DPS-a, saopštavaju da KAP ima perspektivu i da treba održavati proizvodnju, dok njihov partner u vlasti, SDP, poručuje da ne treba sipati novac poreskih obveznika u neodrživi KAP, te da ga treba ugasiti ako ne bude kupaca.

Mogli dobiti 1.300 radnih mjesta

Uz subvencije za struju koje su godinama građani plaćali za KAP, zahvaljujući odlukama izvršne vlasti, poreski obveznici otplaćuju i oko 137 miliona eura kredita KAP-a, čije vraćanje je garantovala Vlada.

Dokument na osnovu kojeg novcem građana Vlada pokriva razliku u cijeni struje KAP-u javno nije predstavljen, niti ga ima na sajtu izvršne vlasti da bi se znalo šta je pismeno dogovoreno sa Montenegro bonusom

“Tih 13 miliona je duplo više od godišnjeg prihoda po osnovu kriznog poreza i isto koliko i godišnji prihod od taksi euro po euro, kao i pola onoga što je penzionerima uzeto od zamrzavanja penzija", prozvao je Šehović.

Na pitanje o skrivanju podataka da se iz budžeta za KAP pokriva oko 13 miliona, ministar Kavarić je nedavno odgovorio da je “ javnosti od prvog dana poznato da je Vladina obaveza da nadoknadi razliku od 27,5 eura po megavat-satu do pune tržišne cijene do 43,5 eura po megavat-satu, koju sada plaća Montenegro bonus”. O ostalim troškovima za državni budžet se nije izjašnjavao.

Dokument na osnovu kojeg novcem građana Vlada pokriva razliku u cijeni struje KAP-u javno nije predstavljen, niti ga ima na sajtu izvršne vlasti da bi se znalo šta je pismeno dogovoreno sa Montenegro bonusom.

Oglas za prodaju imovine KAP-a biće ubrzo objavljen. Stečajna uprava Kombinata priznala je da kompanija duguje oko 360 miliona, a njena imovina je procijenjena na 52, 5 miliona.

Nije izvjesno da će za toliko biti prodata imovina KAP-a, za koji je Vlada zahtijevala stečaj nakon što je CEAC odbio da sarađuje u vraćanju kradene struje.

Od postignute cijene za KAP naplatiće se povjerioci prema isplatnom redu, a već je izvjesno da država ne može naplatiti najveći iznos duga.

Za KAP iz budžeta 2,8 miliona eura u novembru i decembru

U Informaciji izvršne vlasti, gdje se pozivaju na odluku kojom se Vlada obavezala da preuzme pokrivanje gubitaka Montenegro bonusa nastalih zbog organizovanja proizvodnje, piše da je trošak po tom osnovu 2,66 miliona eura od 9. jula do 30. septembra ove godine.

“Prema projekcijama za novembar i decembar, koje nam je dostavio Montenegro bonus, da bi KAP nastavio poslovanje u novembru i decembru neophodno je da Vlada obezbijedi sredstava od 2,8 miliona”, istaknuto je u Informaciji.

Iz Vlade do sada niko nije snosio odgovornost zbog odluka kojima su građanima nametnuli da vraćaju kredite KAP-a od oko 137 miliona, privatizacije koja se potvrdila lošom i toga što je dozvoljeno da kompanija bude dovedena do bankrota zbog duga od 360 miliona

U Informaciji Vlade piše da je Montenegro bonus obavijestio da će gubitak od 8. jula do 31. oktobra biti pokriven sredstvima koja je ta naftna kompanija dobila od stečajne uprave na osnovu prodaje aluminijuma koji se u trenutku otvaranja stečaja našao u KAP-u.

“Predstečajni aluminijum je dio stečajne mase i u trenutku prodaje imovine KAP-a mora biti vraćen stečajnoj upravi, što je takođe obaveze Vlade preuzeta zaključkom Vlade i odlukom”, istaknuto je u internoj Informaciji, čime potvrđuju da će i taj trošak biti prebijen preko državnog budžeta.

To Vlada konstatuje pozivajući se na zaključak od 18. jula ove godine i sopstvenu odluku o pokriću troškova Montenegro bonusa po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa KAP-om u stečaju, kojim je definisano da će “Vlada preuzeti obavezu pokrivanja gubitaka te kompanije zbog organizovanja proizvodnje u KAP-u”.

Navedeno je i da je Vlada preuzela plaćanje razlike u cijeni električne energije između 27,5 eura po magavat-satu do cijene od oko 43 eura po megavat-satu koju Bonus plaća.

U Informaciji konstatuju da Montenegro bonus ima obavezu da dostavi specifikaciju opravdanosti svih prihoda i rashoda i da je Ministarstvo ekonomije angažovalo revizora da sačini analizu svih troškova. “Nakon završenog izvještaja revizora, Ministarstvo će informisati o nalazu revizije”, piše u internom dokumentu Vlade.

Niko ne odgovara

Iz Vlade do sada niko nije snosio odgovornost zbog odluka kojima su građanima nametnuli da vraćaju kredite KAP-a od oko 137 miliona (sa kamatama), privatizacije koja se potvrdila lošom i toga što je dozvoljeno da kompanija bude dovedena do bankrota zbog duga od 360 miliona.

Nema odgovornosti ni za to što su Vlada i energetska kompanija CGES saučesnici u krađi struje za KAP, jer je aluminijumska kompanija imala prećutnu saglasnost izvršne vlasti da to čini, a CGES-a tehničku pomoć.

"Vlada Crne Gore je od početka bila aktivan saučesnik u krađi struje za potrebe KAP-a, dok je CGES odradio tehnički dio krađe iz evropske energetske interkonekcije. Objavili smo dokumenta koja potvrđuju da je ministar ekonomije Kavarić od bukvalno prvog dana bio direktno upoznat sa početkom krađe struje iz evropskog sistema, kao i upozoren šta bi takva praksa mogla značiti u političkom i finansijskom smislu", saopštavano je iz MANS-a.

Samo je finansijski direktor KAP-a Dmitrij Potrubač hapšen zbog toga u Crnoj Gori, jer se sumnjiči za tešku krađu na štetu CGES-a.

On je 17. jula pušten iz zatvora u Spužu uz jemstvo od 100.000 eura, koje je za Potrubača položila ruska En plus grupa, koja je preko of šor CEAC-a bila suvlasnik KAP-a.

Galerija

Bonus video: