Nikšić: Radnici "Montavar inženjeringa" počeli štrajk u prostorijama fabrike

„Mi već godinu nemamo nikakav ozbiljan posao. Prije dva mjeseca primili smo pola majske plate..."
79 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 15:57h

Radnici nikšićkog Montavar inženjeringa, njih 104, počeli su danas sa štrajkom u prostorijama fabrike zahtijevajući rješavanje pravnog statusa, isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje.

O štrajku su obavijestili direktora firme Nikolu Furundžića, a dopise su uputili i ministarstvima ekonomije i rada i socijalnog staranja i predsjedniku Opštine Nikšić Veselinu Grboviću.

„Mi već godinu nemamo nikakav ozbiljan posao. Prije dva mjeseca primili smo pola majske plate, a nemamo nikakvih naznaka da će se nešto promijeniti. Održali smo zbor 15. novembra i direktoru proslijedili naše zahtjeve. Tražili smo da nam riješi pravni status jer odlaskom Montavar metalca u dobrovoljnu likvidaciju i formiranjem novog preduzeća, Metalna montavar inženjering, u Metalcu je ostalo četvoro-petoro zaposlenih a mi smo prešli u novoosnovanu firmu koja nema nikakve imovine. Tražili smo i isplatu zarada, povezivanje radnog staža i pokretanje proizvodnje, jer ako ne radimo nas nema“, kazao je inženjer Spasoje Jakić, predsjednik Štrajkačkog odbora.

Direktoru su dali rok od sedam dana da im ispuni zahtjeve i kako se to nije dogodilo stupili su u štrajk.

"Ako ne radimo, nas nema": Jakić

„Svjesni smo da nema proizvodnje i da ovo ne može biti štrajk u pravom smislu te riječi, ali mi jedino to imamo u zakonu. Svakodnevno ćemo se okupljati do ispunjenja naših zahtjeva. Obratili smo se i ministarstvima rada i socijalnog staranja i ekonomije. Smatrali smo da je Ministarstvo ekonomije jedna od pravih adresa za naše obraćanje jer nam je ono pomoglo da dobijemo kredit u iznosu od 1,5 miliona eura. Obavijestili smo ih šta se dešava i očekujemo da će reagovati“, kazao je Jakić.

Metalac je 2004. godine za 450.000 eura prodat mariborskoj firmi Metalna Nova i naziv preduzeća je promijenjen u Montavar Metalac. Prošle godine Mladenović je prodao matičnu firmu, a pod okriljem Metalca formirao novu Metalna Montavar inženjering.

Kroz postupak dobrovoljne likvidacije u septembru prošle godine otpušteno je 29 radnika, zbog čega su oni organizovali proteste i blokade ulaza u preduzeće tražeći isplatu otpremnina. Iste su prekinuli potpisivanje sporazuma o isplati otpremnina.

Prvu ratu u iznosu od po 4.000 eura dobili su 8.jula, a druga rata od 6.700 je trebalo da im bude isplaćena 21.septembra. prošlog mjeseca su, zbog neisplaćenog drugog dijela otpremnina, ponovo krenuli sa protestima, ali su nakon razgovora sa direktorom Investiciono razvojnog fonda (IRF) Predragom Počekom odlučili da pričekaju sa radikalizacijom protesta i još jednom šansu daju razgovorima.

Galerija

Bonus video: