Suđenje za Tehnopromet utiče na imovinu ZIB-a

Bivši radnici firme, čiju je imovinu preuzeo Zavod za izgradnju Bara, prijavili potraživanje i traže da se nastavi njihova parnica
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 15:24h

Bivši radnici Tehnoprometa iz Bara podnijeli su Privrednom sudu podnesak kojim su prijavili svoja potraživanja u Zavodu za izgradnju Bara (ZIB) i od suda zatražili da donese zaključak o upućivanju na nastavak parnice, koju su poveli još 2006. godine.

Oni podneskom traže da se uzme u obzir njihova tužba kojom traže da im se vrati imovina Tehnoprometa koju je preuzeo ZIB, spornim ugovorom o saradnji, a zatim rasprodao. Bivši radnici smatraju da njihov spor ima uticaj na stečajnu masu ZIB-a.

Poslije pokretanja stečajnog postupka u ZIB-u, firmi barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, početkom ovog mjeseca sudija Privrednog suda Milica Popović donijela je rješenje o prekidu dugogodišnje parnice koju su poveli bivši radnici Tehnoprometa iz Bara.

Bivši radnici su tužbom godinama tražili da se oglasi ništavnim ugovor o poslovno tehničkoj saradnji iz 2002. godine po osnovu kojeg je ZIB od Tehnoprometa za svega 148.500 eura uknjižio imovinu njihove firme, za koju tvrde da je bila milionske vrijednosti, a potom je rasprodao trećim licima.

“Neophodno je sudu ukazati da od ishoda prekinutog parničnog postupka zavisi obim i realizacija prava stečajnih povjerilaca po osnovu stečajnog prava na udio u prvotuženom preduzeću Tehnopromet”, ističe se, između ostalog, u podnesku koji su u Privrednom sudu zaveli bivši radnici Tehnoprometa Pavle Petranović, Milka Zečević i Đona Janković.

Pavićevićev ZIB je drugotuženi u ovom sudskom sporu čiji je epilog godinama odgađan pod dosta čudnim okolnostima. Državno tužilaštvo nije nikad prihvatilo krivičnu prijavu bivših radnika protiv glavnih aktera u ovoj aferi, među kojima je bio i barski gradonačelnik.

Pavićevićev ZIB je drugotuženi u ovom sudskom sporu čiji je epilog godinama odgađan pod dosta čudnim okolnostima

Likvidacioni upravnik Privrednog suda Davor Bošković, doprinio je da se iz registra suda 22. decembra 2010. izbriše Tehnopromet, kompanija sa potencijalnom imovinom višemilionske vrijednosti, i to na zahtjev bivšeg direktora Tehnoprometa Slavoljuba Glišića, kao ovlašćenog lica, protiv kojeg se godinama u barskom tužilaštvu i Osnovnom sudu vodio postupak po tužbi radnika.

Bošković je prije skoro dvije godine izjavio da nije znao da se u zgradi Privrednog suda vodi navedena parnica vezana za ovaj slučaj.

Poslije višemjesečne istrage “Vijesti” o ovom slučaju, tokom prvog kvartala 2011. godine, Tehnopromet je vraćen u zvanični registar. Potom je vrlo brzo nastavljena parnica, kojoj se još ne nadzire kraj.

Vojinović: Potraživanja bez osnova

Milan Vojinović, advokat ZIB-a, kojem je, kako ističe za “Vijesti”, sa uvođenjem stečaja prestalo punomoćje, kazao je da “bivši radnici ni u likvidacionom postupku kod Tehnoprometa nijesu prijavili svoja potraživanja”.

“U ovom postupku sada njihova potraživanja su bez ikakvog osnova i mislim da njihov predlog nema nikakvog efekta”, smatra Vojinović uz napomenu da će sud u konačnom ocijeniti da li su ova potraživanja kod ZIB-a osnovana ili ne.

Bonus video: