Zirat banka sprema prve kreditne linije za preduzeća na sjeveru Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović je ukazao je da na razvojne potencijale sjevera, koji čini 53 odsto Crne Gore
52 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2013. 12:05h

Otvaranje tuske “Zirat banke” u Crnoj Gori najavljeno je u Bijelom Polju kao prvi i najvažniji korak ka ubrzanju ekonomske saradnje dviju zemalja.

“Zirat banka će na sjeveru Crne Gore, kroz program kreditiranja malih i srednjih preduzeća, doprinijeti ekonomskom razvoju ovog dijela Crne Gore. Već u najskorijem periodu delegacija 'Zirat banke' će posjetiti Crnu Goru i otpočeti proceduru otvaranja predstavništava. Time mislim da ćemo osim podrške lokalnom razvoju koju daje vlada Turske kroz agenciju Tika, značajno pospješiti ekonomiju Crne Gore uopšte", kazao je ambasador Turske Mehmet Tanilir na Petim crnogorsko–turskim susretima prijateljstva.

Mehmet Tanilir

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić istakao je da u Turskoj živi nekoliko grupa iseljenika porijeklom iz Crne Gore, a dio njih je iz Bijelog Polja i naglasio da će naredne sedmice delagacija domaćina sa opštinom Burhanija u Turskoj potpisati Povelju o posebnim odnosima.

Potpredsjednik Vlade Rafet Husović je ukazao je da na razvojne potencijale sjevera, koji čini 53 odsto Crne Gore, a naseljava ga oko trećinu ukupnog stanovništva.

Predsjednik Društva crnogorsko-turskog prijateljstva Rifat Rastoder kazao je da su ovi susreti nastali kao izraz želje za produbljivanjem ukupne saradnje i da u Crnoj Gori, kao i u svim ostalim balkanskim državama, nema oblasti u kojoj nije vidljiv pečat međucivilizacijskog prožimanja sa Republikom Turskom.

"S druge strane je i činjenica da je u Crnoj Gori još veoma vitalno nasljeđe i predrasude u kojima su u svijesti ljudi i dalje kojekakve srednjovjekovne bitke sa Osmanlijama u svježem pamćenju više od svih drugih događaja. Transformaciju takve svijesti, tačnije kompleksa, smatramo bitinim preduslovom u ostvarivanju postavljenih ciljeva. Crna Gora još od Balkanskih ratova baštini i najduži period međudržavnih odnosa sa Turskom, a ti odnosi datiraju od kraja 15. vijeka", kazao je Rastoder.

Organizator susreta prijateljstva u hotelu "Franca” bili su Društvo crnogorsko-turskog prijateljstva, u saradnji s ambasadom Turske u Crnoj Gori, Turskom agencijom za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) i Forumom Bošnjaka Crne Gore, a suret je upriličen povodom 29. oktobra – Dana Republike Turske.

Poslanik došao u đedovinu

Za turskog poslanika Refika Akova, susreti u Bijelom Polju nose posebnu draž, jer svoje korijene vuče od Sijarića iz Godijeva.

“Moj otac je odselio krajem 60-ih godina u Tursku. Prvi put sam u njegovo rodno Godijevo bio prošle godine. Iako nisam rođen ovdje, nosim divne uspomene”, ispričao je Akova i dodao da voli Crnu Goru kao svoju domovinu.

I Erdogan govorio o Crnoj Gori

Premijer Republike Turske Redžep Tajip Erdogan govoreći 19. novembra u parlamentu Turske, osvrnuo se i na pomoć koju pružaju van svojih granica, prenosi portal Monteislam.

Erdogan je prepričao poslanicima kako je reis Rifat Fejzić potpredsjedniku vlade Turske Bakiru Bozdagu rekao da je iz Tuzi još 1911. godine tražena pomoć od Turske za gradnju džamije, ali da su nastupili ratovi pa ni pomoć nije stigla. Prije dvije godine otvarajući džamiju koji je pomogla Turska, Fejzić je rekao:

"Poštovani potpredsjedniče, molimo vas da ubuduće ne čekamo sto godina na odgovor za naše molbe”. Erdogan, čiji je govor prekidan aplauzima, rekao je: Suština je u tome da mi imamo svijest o prošlosti, svijest o civilizaciji i svijest o prijateljstvu i bratstvu. Za vrijeme vladavine naše AK partije da pisma bilo od kuda i bilo od koga da dolaze, ne čekaju sto godina već se odmah na njih odgovara”.

Galerija

Bonus video: