Crna Gora bilježi povećanje proizvodnje mlijeka

"Toliko oko onoga ko je bio u pravu, oni koji si prosipali mlijeko ili mi koji smo insistirali na sprovođenju mjera koje su objektivne"
4 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2013. 14:11h

Crna Gora bilježi povećanje proizvodnje mlijeka, zbog čega će za premije proizvođačima biti neophodno isplatiti dodatnih 450 hiljada eura, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je kazao da se mjere Agrobudžeta realizuju po planu i premije se isplaćuju, jedino je problem kod proizvođača milijeka jer je potrebno isplatiti dodatnih 450 hiljada eura usljed značajnog povećanja proizvodnje mlijeka.

Subvencije za mlijeko isplaćene su zaključno sa oktobrom i sada u Ministarstvu razmatraju mogućnosti da sa pozicija Agrobudžeta na kojima su ostvarene uštede, usmjere sredstva proizvođačima za premije do kraja godine

On je dodao da su subvencije za mlijeko isplaćene zaključno sa oktobrom i sada u Ministarstvu razmatraju mogućnosti da sa pozicija Agrobudžeta na kojima su ostvarene uštede, usmjere sredstva proizvođačima za premije do kraja godine.

Ivanović je kazao da će u narednoj godini biti manje popularnih mjera, ali kao ekonomista zna da ukoliko se takve mjere primijene povećavaju se šanse da crnogorski poljoprivredni proizvođači opstanu.

"U crnogorskoj poljoprivredi se sada radi više, ali to nije dovoljno, svi treba da radimo mnogo, mnogo više, a, istovremeno, poljoprivrednici imaju prostora da zarađuju više, ali i da plaćaju porez“, ocijenio je Ivanović.

On je saopštio da je pri kraju izrada zakona o bezbjednosti hrane, čiji je cilj da se, prije svega, podigne nivo zaštite zdravlja potrošača i uspostave nova pravila za proizvodnju i promet bezbjedne hrane.

Ivanović je podsjetio da je Skupština usvojila Zakon o organskoj proizvodnji, koji je dobio snažnu podršku poslanika

Vlada je usvojila Predlog zakona o maslinarstvu i uputila parlamentu, gdje je već Konvencija o korišćenju međunarodnih vodotoka i jezera.

Ivanović je podsjetio da je Skupština usvojila Zakon o organskoj proizvodnji, koji je dobio snažnu podršku poslanika.

U oblasti vodoprivrede, kako je najavio, narednog mjeseca biće nastavljena komunikacija sa Albanijom o regulaciji Skadarskog jezera, Drima i Bojane, što utiče na površinu poljoprivrednog zemljišta na obalnom prostoru.

Ka sjeveru, kroz mjere Agrobudžeta biće usmjereno 3,5 miliona EUR subvencija, a planirano je pokretanje deset proizvodnih pogona.

Ivanović je podsjetio da je na tom području ove godine otvoreno 15 vodovoda, a za narednu je planirano još toliko.

Najavljeno je i pokretanje dvije sirare, jedne u Nikšiću i jedne Petnjici, dok će u preduzeću Plodovi biti stvoreni uslovi za privlačenje investitora sa ciljem jačanja otkupnog centra.

Ivanović je podsjetio da je u Nikšiću pokrenuta Gradska pekara, nakon čega je došlo do pada cijena hljeba.

U Ministarstvu pažnju posvećuju i zahtjevima građana, do kojih su dobili 900 zahtjeva, od čega su riješili 720, a 188 je u proceduri.

Prema riječima Ivanovića, svi su građani dobili odgovore, iako svima nije moguće pozitivno riješiti zahtjeve.

Bonus video: