Radnici Boksita traže da svi koji su završili na Biro rada budu vraćeni na posao

Novo okupljanje radnika zakazano je za 25. novembar, a ukoliko njihov zahtjev ne bude ispunjen planiraju i znatno radikalnije poteze
3 komentar(a)
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 22.11.2013. 14:55h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita okupili su se jutros ispred upravne zgrade zahtjevajući povratak na posao.

Sudija Privrednog suda Ivan Kovačević usvojio je zahtev Crnogorske komercijalne banke i zbog dospelog i nenaplaćenog potraživanja od 1,59 miliona evra u utorak, 19.novembra, pokrenuo stečajni postupak, a za stečajnog upravnika postavljen je Veljko Rakočević, koji je sedmicu ranije imenovan za privremenog upravnika.

"Nakon uvođenja klasičnog stečaja svi radnici, njih oko 310, završili su na Biro rada. Razgovarali smo sa stečajnim upravnikom koji nam je kazao da će naredne sedmice razgovarati sa stečajnim sudijom i vidjeti ko je od radnika potreban i ko će se vratito nazad. Međutim, naš zahtjev je izričit da se svi radnici moraju ponovo vratiti na svoja radna mjesta”, kazao je predsjednik Sindikata radnika Ilija Đilas.

Prema njegovim riječima novo okupljanje radnika zakazano je za 25. novembar u devet sati, a ukoliko njihov zahtjev ne bude ispunjen planiraju blokadu imovine i znatno radikalnije poteze.

"Radnici su u teškoj situaciji i nemaju strpljenja za dalje čekanje. Nijesu primili 13 plata i utorak je krajni rok do kada ćemo čekati da nam se neko od nadležnih obrati. Poslali smo dopis Ministarstvu ekonomije od koga tražimo da sve radnike vrati na posao i da uđemo u pregovore o daljoj sudbini zaposlenih. Ukoliko niko ne reaguje dobro će upoznati šta planiramo da uradimo – sve ćemo blokirati, a planiramo i druge radikalizacije”, poručio je Đilas.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović kazao je da su predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću uputili dopis, koji su potpisali predstavnici sve tri sindikalne organizacije.

"Tražimo da nas primi kako bi razgovarali o daljoj sudbini Boksita i radnika. Samostalni sindikat je prije nekoliko dana zatražio sastanak sa ministrom ekonomije da vidimo šta se može uraditi po pitanju Boksita, da li postoji neko zainteresovan za poslovno-tehničku saradnju, kao što je to bilo u Željezari i KAP-u. Bez pokretanja proizvodnje Boksitima nema opstanka”, kazao je Bojanović.

Prema njegovim riječima na poslednjem sastanku sa ministrom Vladimirom Kavarićem tražio je da se uvođenje stečaja odloži za nekoliko mjeseci smatrajući da ni firma ni radnici, ali ni država, nijesu spremni za taj postupak.

"Radnici su nezadovoljni i zabrinuti za svoju sudbinu i zato očekujemo od Kavarića da nam što hitnije zakaže sastanak kako bismo razgovarali i pokušali zajednički da nađemo način da izađemo iz problema”, kazao je Bojanović.

Prema njegovim riječima ukoliko nadležni u državi omoguće da se blizu stotinu zaposlenih, koji imaju oko 35 godina staža penzionišu u Boksitima ne bi trebalo da bude tehnološkog viška.

"Tražićemo i da se zaposlenima poveže radni staž koji nije uplaćivan od 2009.godine. Ova situacija se što prije mora riješiti”, kazao je Bojanović.

Sud je pozvao poverioce kompanije da u roku od 30 dana od dana objave oglasa o otvaranju stečaja prijave svoje potraživanja. Prvi sastanak poverilaca zakazan je za 19. decembar, a ročište za ispitivanje potraživanja 10. januara 2014. godine.

Prema posljednjem izvještaju Centralne banke račun Rudnika boksita, kompanije kojom su upravljali firma CEAK, iza koje stoji ruski biznismen Oleg Deripaska, i Vlada, je u blokadi godinu i sedam mjeseci sa dugom koji je porastao na 2,3 miliona eura.

Bonus video: