Vlada predlaže: Krizni porez još godinu dana

Žugić je objasnio da je Ministarstvo finansija prinuđeno da i u narednoj godini sprovodi mjere fiskalne konsolidacije, kako bi rashode i prihode izjednačili
16 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2013. 13:31h

Ako Skupština Crne Gore podrži fiskalne mjere, ukinuće se taksa na električna brojila, ali će krizni porez ostati još godinu dana, kazao je ministar finansija Radoje Žugić.

Žugić je nakon sjednice Vlade kazao da neće biti smanjenja plata u javnom sektoru.

Žugić je objasnio da je Ministarstvo finansija prinuđeno da i u narednoj godini sprovodi mjere fiskalne konsolidacije, kako bi rashode i prihode izjednačili.

"Naš stav je da se ukine taksa na električna brojila, a da taksa na mobilne telefone, kablovsku televiziju i pušačke zone, koja će se formulisati po modelu obaveznosti za poreske obveznike, ostane još godinu”, kazao je Žugić, prenosi Radio Antena M.

U javnom sektoru, prema najavama, neće biti smanjenja.

"Neće se zarade smanjivati već će se uključiti veći stepen pravednosti i objektivnosti kod zarada u javnom sektoru i one će dominantno zavisiti od makroekonomskih i fiskalnih parametara, prije svega od nivoa deficita i javnog duga”, rekao je on.

Nastavlja se, međutim, dodatno oporezivanje plata fizičkih lica

"Predložićemo i Vladi i Skupštini da krizni porez ostane još godinu, a da se nakon toga zadrži konzistentnost u vođenju fiskalne politike”, najavio je on.

Ukoliko se budžetska kasa napuni, procjena Ministarstva je da će naredne godine stopa ekonomskog rasta u Crnoj Gori biti 3,6 odsto.

Bonus video: