EBRD: Nema rješenja fiskalnog jaza dok se ne riješi KAP

“Fiskalna pozicija je znatno oslabila tokom prošle godine, a slabi rast i aktiviranje državnih garancija za KAP značajno su uticale na javne finansije u ovoj godini”
71 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2013. 14:29h

Održivo rješenje rastućeg fiskalnog jaza u Crnoj Gori neće biti moguće dok se ne riješi pitanje Kombinata aluminijuma (KAP), ocijenila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). EBRD u novom Izvještaju o tranziciji, dostavljenom agencija Mina-business, navela da su se finansijske teškoće kompanije prelile na javni sektor. “Fiskalna pozicija je znatno oslabila tokom prošle godine, a slabi rast i aktiviranje državnih garancija za KAP značajno su uticale na javne finansije u ovoj godini”, smatraju u EBRD-u. Na fiskalnoj strani, kako su naveli, politika je postala mudrija proteklih nekoliko godina, ali je aktivacija državnih garancija za KAP pogoršala ekonomsku situaciju i dovela do potrebe revizije budžeta za ovu godinu.

“U kompaniju je uveden stečaj u julu, ali nije jasno da li će na duži rok to dovesti do njenog restrukturiranja ili zatvaranja”

“Međutim, poreski prihodi su povećani devet odsto u devet mjeseci uz pomoć nekoliko mjera štednje, uključujući povećanje stope poreza na dohodak. Vlada razmatra uvođenje dodatnih mjera za podsticanje fiskalne održivosti”, rekli su iz EBRD-a. Vlada, kako se dodaje, pokušava da restruktuira KAP. U prvoj polovini godine javile su se zabrinutosti o tome kako obezbijediti održivo napajanje u svjetlu rasta KAP-ovih neplaćenih računa za električnu energiju. “U kompaniju je uveden stečaj u julu, ali nije jasno da li će na duži rok to dovesti do njenog restrukturiranja ili zatvaranja”, ocijenili su iz EBRD-a. Iz banke su poručili da treba raditi pojačano na rješavanju visokom nivoa nekvalitetnih kredita u bankarskom sektoru, koji predstavljaju 20 odsto ukupnih kredita. Takođe, moraju biti otklonjene regulatorne prepreke za primjenu, restrukturiranje ili otpis nekvalitetnih kredita.“Dalje reforme su potrebne u infrastrukturi, naročito putevima i pojedinim opštinskim i sektorima životne sredine. Ti sektori mogu imati koristi od veće komercijalizacije, posebno kroz projekte koji se realizuju kroz javno-privatno partnerstvo”, kazali su iz EBRD. U izvještaju se navodi da pristupni pregovori sa EU napreduju, odnosno da je Crna Gora otvorila pregovore o pristupanju prošle godine, a do sada je privremeno zatvorila dva od 35 poglavlja u proteklih godinu. Prema novim pravilima proširenja Crna Gora će ranije u procesu pristupanja morati da počne da radi na težim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava. EBRD je navela da je crnogorska ekonomija u prošloj godini pala 0,5 odsto. Ekonomska aktivnost se povećala u prvoj polovini godine, posebno zbog oporavka izvoza. EBRD je u posljednjim prognozama povisila procjenu rasta crnogorske ekonomije u ovoj godini na 1,5 odsto, sa jedan odsto koliko je iznosila majska prognoza.“Deficit tekućeg računa, koji iznosi blizu 20 odsto BDP-a ostaje najviši u regionu. Inflacija je ublažavala kroz ovu godinu i iznosi 2,2 odsto na godišnjem nivou u avgustu”, navodi se u izvještaju. Iz EBRD-a su naveli da su proizvodni kapaciteti u energetskom sektoru u ekspanziji. Nekoliko malih hidroelektrana je trenutno u izgradnji, a bilo je značajno interesovanje investitora za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima. Takođe napreduju planovi za početak izgradnje podmorskog kabla između Italije i Crne Gore. U EBRD-u smatraju da se skroman oporavak od recesije u prošloj očekuje u ovoj godini. “Diverzifikacija ekonomije ostaje izazov za izgradnju održivog rasta u srednjem roku, ali vidljiv progres u procesu pristupanja EU treba da pomogne da se privuče više direktnih stranih investicija i poveća izglede rasta države”, ocijenili su iz EBRD-a.

U EBRD-u su pomenuli i to da pored završetka tekućih tendera, Savjet za privatizaciju planira da pripremi tendere za privatizaciju Montecarga, Montenegro Airlinesa, Centra Igalo, Budvanske i Ulcinjske rivijere. “Savjet je takođe najavio potpisivanje ugovora o privatno javnom partnerstvu sa 32 kompanije, uključujući Poštu Crne Gore i nekoliko turističkih preduzeća i lokacija, kao što su Ada Bojana i Velika Plaža”, dodali su iz EBRD-a. Izgradnja autoputa Bar-Boljare, najvećeg ikada infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori, očekuje se krajem godine. “Izgradnju će realizovati China Communications Construction Company (CCCC) čiju je ponudu od 810 miliona EUR podržao kredit kineske državne banke Export-Import, koja će finansirati 85 odsto projekta”, podsjetili su iz EBRD-a

Galerija

Bonus video: