Budva uvodi nov stimulans: Ko gradi hotel, ne mora da plaća komunalije

Povoljnosti će biti i za mještane koji grade hotele, takođe, a, kao i za izdavaoce privatnog smještaja
52 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2013. 13:55h

Opština Budva do kraja godine napraviće novu stimulativnu odluku za sve one koji osim hotela visoke kategorije, namjeravaju da grade turističke kapacitete.

Nakon što je prije godinu i po uvela povoljnosti da investitori koji grade hotele sa četiri i pet zvjezdica plaćaju 30 eura po kvadratu na ime komunalija, ček deset puta manje nego za stanove za tržište, kako je danas najavio gradonačelnik Lazar Rađenović, novom odlukom taj iznos biće sveden na nula eura.

Povoljnosti će biti, kako je najavio i za mještane koji grade hotele, takođe, a, kao i za izdavaoce privatnog smještaja ,a posebne povoljnosti su za one koji će graditi u selima luksuzne renta vile.

"Opština Budva je prva u Crnoj Gori na fonu dobre komunikacije i preporuke Vlade pristupila davanju značajnih stimulansa za sve investitore koji namjeravaju započeti izgradnju novih hotelskih kapaciteta. To se odnosilo na gradnju hotela sa četiri i pet zvjezdica u ekskluzivnoj i prvoj zoni, odluka je bila ograničena na 18 mjeseci, vjerujući da će upravo takav rok isprovocirati investitore da to iskoriste i ugovore komunalije. Odlukom su od olakšica bili isključeni kondo i apart – hoteli. Razlika u komunalijama je bila ogromna , primjera radi na lokaciji u centru grada , ko investira u stambenu izgradnju plaćao bi komunalije po kvadratu 320 eura, kondo hotel 256, a u hotel visoke kategorije svega 30 eura", kazao je Rađenović.

On je kazao da namjeravaju da produže trajanje ove odluke , čak i da je dodatno razradimo u nekoliko smjerova.

"Sljedeći zakon o izgradnji objekata , kojim će potpuno biti oslobođeni komunalija oni koji grade nove hotele sa četiri i pet zvjezdica. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je zajedno sa našom Služnom za naplatu komunalija i Sekretarijatom za prostorno planiranje u fazi pripreme odluke koja treba da bude reper i za ostale opštine.

Vrlo brzo, do kraja godine imaćemo odluku koja će prije svega svim investitorima koji grade isklljučivo hotele sa četiri i pet zvjezdica, isključujući apart i kondo hotele, omogućiti plaćanje komunalija na niovu nule. Kroz tu odluku želimo i da favorizujemo i mještane koji žele da dograde , rekonstruišu ili povećaju svoje kapacitete u privatnom smještaju. Oni koji budu željeli da grade nove kapacitet biće tretirani kao i hoteli i oni će biti oslobođeni plaćanja komunalija", istako je Rađenović.

On je dodao da će biti definisan precizni model koji će osigurati Opštinu Budva da će takav kapacitet biti isključivo u službi turizma.

Galerija

Bonus video: