Nova većina: DF i SDP zajedno štite interes države u KAP-u

Amandmanima se definiše da stečajni sudija donosi odluku o prodaji fabrike strateškom investitoru
8 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Odbor za ekonomiju, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.11.2013. 12:50h

Demokratski front (DF) prihvatio je juče na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet amandmane SDP-a na predlog zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko- metalurškom sektoru kojima je definisano da Skupština ima konačnu riječ u prodaji Kombinata aluminijuma (KAP).

Predlogom zakona DF želi, kako tvrdi, da se zaštite državni interesi u KAP-u i u drugim preduzećima iz rudarsko-metalurškog sektora o kome će se poslanici danas izjasniti na plenumu. Opozicija i dio vlasti - SDP imaju većinu da usvoje takav zakon.

Amandmanima se definiše da stečajni sudija donosi odluku o prodaji fabrike strateškom investitoru i zaključuje ugovor o prodaji nakon prethodno pribavljene saglasnosti Skupštine, a ako se ugovor ne zaključi onda država može postati vlasnik uz saglasnost Skupštine.

“Suština amandmana je da Skupština da konačnu riječ o tome kome će se KAP prodati i njima ne ulazimo u način tenderskog postupka”, objasnio je Damir Šehović (SDP), dok je u ime predlagača Milutin Đukanović (DF) rekao da prihvataju amandmane.

Zoran Jelić (DPS) pitao je Đukanovića da li se davanjem ovlašćenja Skupštini suspenduju neki zakoni i odluke stečajnog upravnika i Ministarstva ekonomije.

“Skupština nikome ne oduzima ovlašćenja, već usvaja zakone koji treba da se poštuju. Nema logike da se Skupština miješa u nadležnosti Vlade”, rekao je Đukanović.

Mladen Bojanić (Pozitivna) najavio je da će podržati predlog zakona nakon amandmanskog djelovanja, dok je Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da je cilj da se Skupština sa stečajnom upravom uključi u pokušaj spašavanja proizvodnje. SNP podržava izmijenjeni predlog zakona.

Šehović je ponovio da će KAP od uvođenja stečaja koštati građane oko 13, 5 miliona eura, i pitao zbog čega nije saopšten podatak da je Vlada na račun Montenegro bonusa, koji upravlja KAP-om od uvođenja stečaja, uplatila 3,1 milion eura za plaćanje struje koju je Kombinat ukrao iz evropske interkonekcije. Predsjednik Odbora direktora Darko Uskoković pred poslanicima je nedavno rekao da im Vlada nije uplatila ni cent otkad su u KAP-u. Šehović je naglasio da dokazi da je suprotno postoje u dokumentima Vlade.

Šehović je kazao da ih je na podnošenje amandmana na predlog zakona DF-a motivisalo to što su oni koji su vodili politku za KAP (Vlada) izgubili kredibilitet to da rade.

Predlogom zakona definisano je da se prodaje imovina KAP-a a ne firma, što je odlučila i stečajna uprava.

Odbor danas treba da utvrdi predlog zaključaka povodom razmatranja izvještaja o radu Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Fonda za zaštitu depozita (FZD) i Savjeta za finansijsku stabilnost (SFS) za 2012. godinu kako bi se plenum o istim izjasnio.

Prema nacrtu zaključaka, koje je uradio Damjanović, izvještaj IRF-a treba da sadrži uporedne pokazatelje sa prethodnu i tekuću godinu, pregled kreditnih aktivnosti i izvještaj o namjenskoj kontroli upotrebe odobrenih kredita. Predlaže se da Skupština obaveže IRF da posebnim mjerama polovinu novca umjeri u sjeverni region, poveća udio kredita u proizvodnoj djelatnosti i utvrdi predlog mjera koje će zaustaviti dalje obezvređivanje sredstava fonda...

SFS treba da, zbog negativnih trendova u fiskalnom sektoru prouzrokovanih plaćenim garancijama za KAP, dostavi Skupštini izvještaj o rizicima fiskalnog sektora za narednu godinu, kao i da dostavi Plan za upravljanje finansijskom krizom koji je tajni dokument.

Novi porezi na kocku čekaju mišljenje Vlade

Odbor je je razmotrio predloge izmjena i dopuna zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i o igrama na sreću čiji je cilj da se ta oblast dodatno oporezuje jer uvođenje PDV-a na kocku od 1. jula. O tim aktima poslanici će se izjasniti kada Vlada pošalje pismeno mišljenje i uz prisustvo predstavnika Ministarstva finansija i Uprave za igre na sreću.

Suština dva akta koja su podnijeli Šehović i Zoran Vukčević (DPS) je da uvede obaveza plaćanja poreza na dobitak od 15 odsto i poveća fiksni dio koncesione naknade za 50 odsto. Predloge zakona prate i zaključci kojima bi se Vlada obavezala do kraja prvog kvartala naredne godine predloži novi Zakon o igrama na sreću, uvede elektronski nadzora te oblasti i obezbijedi kontrolu nad klađenjem preko Interneta.

Ti akti su uslijedili nakon što je Skupština sredinom juna usvojila amandman Emila Labudovića (DF) da se opšta stopa PDV-a od 19 odsto uvede na igre na sreću, a podržala ga je opozicija i SDP. Primjena tog poreza nije zaživjela, jer su iz Ministarstva finansija i Poreske uprave saopštili da je to pravno i tehnički nemoguće. Iz Udruženja priređivača igara na sreću su saopštili da im je povećanje koncesije i oporezivanje dobiti prihvatljivije od uvođenja PDV-a sa kojim igre na sreću nisu oporezovane ni u jednoj državi. On su tražili da se precizno definiše šta je to dobit, da li je to ukupno isplaćeni iznos, razlika između uplate i isplate na jednoj igri ili tiketu ili razlika ostvarena u nekom vremenskom periodu.

Bonus video: