Nije izabran novi član Senata DRI: Pejović imao najviše glasova u oba kruga

Kandidat Zarija Pejović kojeg je podržalo šest poslanika opozicije (SNP, DF i Pozitivna) dobio je većinu u oba kruga javnog glasanja
99 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2013. 11:23h

Skupštinski Administrativni odbor nije danas utvrdio predlog za petog člana Senata Državne revizorske institucije (DRI) jer nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu od sedam glasova pa će konkurs biti ponovljen.

Kandidat Zarija Pejović kojeg je podržalo šest poslanika opozicije (SNP, DF i Pozitivna) dobio je većinu u oba kruga javnog glasanja, dok je kadidat Milan Radović kojeg je podržalo pet poslanika DPS -a bio drugi.

Kemal Zoronić (Bošnjačka stranka) u prvom krugu je glasao za kandidata Branka Bulatovića, a Rifat Rastoder (SDP) za kandidata Žarka Đurišića. Zoronjić i Rastoder su ostali uzdržani u drugom krugu.

Preostala dva kadidata Nela Ćuković i Radule Žurić nijesu dobili nijedan glas.

Opozicija je bila zatečena podrškom DPS -a Milanu Radoviću koji je nekada sa pozicije Generalnog sekretara Skupštine smijenjen nakon izvještaja EK o netransparentnom trošenju novca što je i DRI ukazala u svojim izvještajima.

"Ne mogu da vjerujem da Radović dobija podršku nakon onoga što je ukazala EK. Trošio je 30 hiljada eura na sitne djelove za kompjuter i 13 hiljada eura za cvijeće.Toga se svi sjećamo. Onda je otišao za direktora Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija gdje je DRI opet našla nepravilnosti u radu i sad ga glasate da uništi DRI " rekla je Branka Bošnjak (DF).

Aleksandar Damjanović (SNP) pitao da li ima mogućnosti da odbor pošalje plenumu listu sa dva kandidata što je bila praksa ranije, ali je predsjednik odbora Radivoje Nikčević ( DPS) objasnio da time neće ništa postići jer je plenum ranije vratio sličan predlog.

Peto mjesto u Senatu DRI je ostalo upražnjeno nakon što je bivši predsjednik Senata Miroslav Ivanišević podnio ostavku zbog kompromitujućeg snimka.

Skupština je krajem jula imenovala Nikolu Kovačevića, koji je kadar DPS-a, za člana Senata DRI, a Milana Dabovića za predsjednika Senata.Njih dvojica su prethodno na Administrativnom odboru izabrani tajnim glasanjem. Žurić je bio predložen za petog člana tada ,ali nije dobio podršku na plenumu.

U Senatu DRI su još Branislav Radulović i Dragiša Pešić.

Galerija

Bonus video: