Tanilir: Turske firme zainteresovane za ulaganje u KAP

„Firmi koja bude preuzela KAP treba da se omoguće uslovi za izgradnju energetskog objekta“, rekao je Tanilir
6 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2013. 16:16h

U Turskoj je sve više zainteresovanih firmi za ulaganje u Crnu Goru, a najinteresantniji im je Kombinat aluminijuma (KAP), saopštio je ambasador te države Mehmet Nijazi Tanilir. On je kazao da je najvažnije pitanje KAP-a energetski izvor, jer je u prizvodnji te kompanije najskuplja energija i sa sadašnjom cijenom struje ne može biti konkurentan na tržištu.„Firmi koja bude preuzela KAP treba da se omoguće uslovi za izgradnju energetskog objekta“, rekao je Tanilir prilikom radne posjete Nikšiću. On je saopštio da je takva privatizacija napravljena u Turskoj, kada je aluminijskom kombinatu nastalom sedamdesetih godina država nedavno obezbijedila investitora i na raspolaganje toj kompaniji dala i termoelektranu.

„Firmi koja bude preuzela KAP treba da se omoguće uslovi za izgradnju energetskog objekta“, rekao je Tanilir

Pobratimstvo sa turskom opštinom

Ambasador Turske u Crnoj Gori je sa prvim čovjekom opštine, Veselinom Grbovićem, razgovarao o jačanju saradnje sa Truskom.

Tom prilikom dogovreno je da se Nikšić pobratimi sa jednim turksim gradom kako bi se u budućnosti učvrstile veze između Turske i Nikšića.

„Nikšić je za nas veoma važna grad zbog zajedničke istorije, kulture, a sada i ekonomije jer je tu Toščelik. Zatim planiramo da na Filozofskom Fakultetu otvorimo i odsjek za turkologiju čime Nikšić postaje most povezivanja kako na kulturnom tako i na ekonomskom planu“, kazao je Tanilir.

Grbović je, najavljujući posjetu Turskoj tokom marta naredne godine, izrazio zadovoljstvo što će pombratimstvo sa jednom turskom opštinom, koja će se tek izabrati, produbiti saradnju sa Turskom, pogotovo potencijalnim partnerima zanitreosavnim za ulaganje u nikšićku privredu.

„Tokom te posjete planiram i da se sastanem sa starim prijetaljom Crne Gore, jednom od najmoćnijih biznismena u Turskoj, Šarikom Tari, sa kojim sam imao već priliku više puta da se sastanem kada smo pregovarali oko njegove zainteresovanosti za gradnju autoputa. Nažalost ta se ideja nije ostavrila , ali to ne zanči da Tarik, kao stari Nikšićanin, ne želi da investira u ovaj grad“, saopštio je Grbović.

Sastanku je prisustvovao je direktor nikšićke Željezare, Toščelik, Sait Hadutoglu, koji po ustaljenoj praksi nije davao izjave za medije, ali je zato dalje planove Žleljezare, istina vrlo šture, umjesto njega saopštio Grabović.

„Direktor nas je upoznao sa tokom investicija koje se rade u Želejzari i mogu da kažem da sam ja lično zadovoljan i očekujem da će Željezara zaista u nekom narednom periodu, tačnije od sredine 2015. godine biti motor razvoja privrede u Crnoj Gori“ kazao je Grbović.

Galerija

Bonus video: