Aco Đukanović dobija Rudnik uglja

Da je Rudnik isplaćivao dividendu akcionarima za 2009. godinu, Đukanović bi dobio oko 2,3 miliona, kada se izuzme porez
0 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aco Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.11.2013. 08:03h

Privredni sud usvojio je tužbu biznismena, akcionara Rudnika uglja (RUP) Aca Đukanovića i poništio odluke Odbora direktora te pljevaljske kompanije i Skupštine dioničara kojima su naknadno promijenjeni izvještaji o poslovanju za 2009. Tim izmjenama su akcionari ostavljeni bez dividende za tu godinu.

Najveći pojedinačni vlasnik Rudnika uglja je italijanska kompanija A2A, država Crna Gora je drugi po veličini akcionar, a brat premijera Aco Đukanović treći je značajniji dionirač sa udjelom od 11,6 odsto.

Da je Rudnik isplaćivao dividendu akcionarima za 2009. godinu, Đukanović bi dobio oko 2,3 miliona, kada se izuzme porez.

Sudija podgoričkog Privrednog suda Snežana Pavličić potvrdila je juče “Vijestima” da su sporne odluke poništene budući da je njima suprotno međunarodnim računovodstvenim standardima promijenjen izvještaj o poslovanju za 2009. godinu. To je utvrdio vještak finansijske struke Milenko Popović.

Zbog izmjena izvještaja, akcionari Rudnika uglja su umjesto dobiti i dividende za 2009. od oko 26 miliona eura morali da se pomire sa gubitkom firme za tu poslovnu godinu u iznosu od oko 12,8 miliona eura. Država je uskraćena za milione eura, a njeni predstavnici u Odboru direktora zvanično se nijesu ogradili od takve odluke, niti je spriječili.

U korist Elektroprivrede Crne Gore otpisano je pod čudnim okolnostima 39,9 miliona eura nagomilanog duga prema Rudniku uglja. Tome su, prema nalazu vještaka, “kumovala” različita mišljenja revizora i partneri iz Italije, kompanija A2A. Dug Elektroprivrede nastao je zbog višegodišnjeg različitog obračuna cijene uglja koji je Rudnik prodavao pljevaljskojTermoelektrani, koja je u vlasništvu EPCG. Iz EPCG nijesu priznali potraživanje po fakturama Rudnika uglja.

Skupština akcionara Rudnika donijela je odluku o otpisu potraživanja EPCG 25. februara 2010. godine. To je urađeno samo dan nakon objavljivanja pravog izvještaja o poslovanju pljevaljske kompanije za 2009. godinu.

A2A od početka 2010. upravlja većinski državnom Elektroprivredom.

Vještak Popović je utvrdio da su naknadna tumačenja i zaključci revizorske kuće Delloite data “po zahtjevu A2A S.P.A iz Milana od 3. juna 2010. u dokumentu nacrt-izvještaj o nalazima činjeničnog stanja”. Popović je utvrdio da su tumačenja suprotna ranijem mišljenju istog revizora po zahtjevu Rudnika uglja od 22. aprila 2010. godine.

Italijanska kompanija A2A ima 39,5 odsto akcija RUP-a, a država 31 odsto i na čelu Odbora direktora Rudnika tada je bio Predrag Bošković, ministar rada i socijalnog staranja.

Bonus video: