Pao Masoničić, pita se policija

Generalni sekretar SSCG Marko Nikčević obećao da ni Vlada ni partija više neće upravljati Savezom
81 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2013. 15:00h

"Savezom sindikata se više neće upravljati ni iz čijeg kabineta, ni partijskog ni vladinog. Radićemo u korist našeg članstva”, najavio je novi generalni sekretar SSCG Marko Nikčević.

On je sinoć na Kongresu ove sindikalne centrale u drugom krugu pobijedio dosadašnjeg prvog čovjeka SSCG Zorana Masoničića rezultatom 113 : 97. Nikčević, koji je predsjednik Sindikata policije, najavio je da od ponedjeljka preuzima SSCG.

“Odbor za pripremu ovog Kongresa je sve radio da do ovoga ne dođe i da se spriječe reforme u sindikatu. Imali smo burna tri mjeseca priprema za ovaj kongres”, kazao je Nikčević, pitajući “a gdje mi je sada Vidak Đuranović” koji je bio predsjednik tog odbora.

Sindikat, kazao je Nikčević, više neće moći da radi po nekim dosadašnjih pravilima i neće biti opterećen kreditima iz prošlosti.

“Radićemo timski i bićemo okrenuti budućnosti”, najavio je Nikčević, dodajući da ne očekuje da će njemu i njegovoj porodici biti dobro zbog nove funkcije jer zna kakav ga posao čeka.

On je od decembra prošle godine predsjednik Sindikata policije, a ranije je radio kao šef kabineta direktora Uprave policije kada je na toj funkciji bio Božidar Vuksanović.

Nikčeviću je na izboru čestitao i Masoničić koji mu je poželio uspjeh u radu.

“Očekuje me predaja funkcije i nakon toga ću se malo odmoriti. Sposoban sam da sebi i svojoj porodici obezbijedim uslove za život”, kazao je Masoničić na pitanje novinara šta će sada da radi.

On je na čelu SSCG bio od kraja 2009. godine kada je ostavku podnio Veselin Vujanović, a koliko je bio uspješan na toj funkciji, kako kaže, pokazaće vrijeme.

Nikčević je na kongresu, kada je predstavljao program, kritikovao dosadašnji rad SSCG, navodeći da je ta organizacija izgubila uticaj.

“Kakav smo to mi sindikat kada ne možemo organizovati masovni protest kada se usvajaju zakoni na štetu radnika? Mi moramo biti u stanju da tada pred skupštinu dovedemo hiljade ljudi”, naveo je tada Nikčević, obećavajući da će pokrenuti i kadrovske i organizacione reforme u SSCG ako bude izabran.

Kada je izabran, uz grljenje i ljubljenje, čestitao mu je veliki broj delegata među kojima su bili i protivkandidati u prvom krugu.” Komentari onih koji su mu čestitali su bili “a sad počisti ove”, “što će sad ovi penzioneri”, “gotovo je i sa Danilom Popovićem, dosta je i njegovog bilo”..., a bilo je i šala “došlo je vrijeme da policija Sindikatom upravlja.

” Komentari onih koji su mu čestitali su bili “a sad počisti ove”, “što će sad ovi penzioneri”, “gotovo je i sa Danilom Popovićem, dosta je i njegovog bilo”..., a bilo je i šala “došlo je vrijeme da policija Sindikatom upravlja

Danilo Popović je bio na čelu SSCG od 1990. do 2008. godine, od kada je obavljao funkciju predsjednik Skupštine SSCG, a juče je bio kopredsjedavajući Kongresa.

Od 295 delegata, kongresu je prisustvovalo 254, a bilo je 11 kandidatura za generalnog sekretara. Prije početka glasanja kandidature su povukli predsjednik sindikata Javnog servisa RTCG Branko Vujisić i predsjednik povjereništva u Baru Jovan Stojanović.

U prvom krugu Nikčević je dobio 57 glasova delegata a Masoničić 54. Treći je bio predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić sa 48 glasova.

Predsjednik sindikata Opšte bolnice Cetinje Mihailo Babović dobio je 27 glasova, član Izvršnog odbora Sindikata ZIKS-a Predrag Spasojević 20, predsjednici povjereništava u Nikšiću i Budvi Brano Gardašević i Radomir Milić dobili su po 13. Predsjednica sindikata zaposlenih u SSCG Senka Rastoder dobila je osam glasova, a portparol SSCG Zoran Đurišić dva glasa.

Delegati su usvojili pet rezolucija. Prvom se od sudova traži da preispitaju odluke kojima su SSCG od 2009. do sada sa računa skinuli skoro milion eura po tužbama radnika koji nijesu dobili otpremnine kao “žrtve tranzicije”. Vlada je tada za ove otpremnine uplatila SSCG 16,5 miliona eura, koji je podijelio novac. Nekoliko grupa, bivši radnika, koji se tada nijesu javili za otpremnine, tužili su SSCG i najčešće dobijali na sudu.

U drugoj rezoluciji se od poslodavaca traži da isplate zaostale obaveze o uplati pet odsto regresa u korist Fonda solidarnosti SSCG, a trećom da Vlada i poslodavci poštuju postojeći Zakon o radu i ne traže izmjene koje se odnose na produženje mogućnosti zapošljavanja na određeno.

Delegati SSCG su zbog negativnih efekata privatizacije, zatražili od Skupštine i Vlade da zakažu tematsku sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o raskidu štetnih ugovora.

Petom rezolucija, koja je usvojena na predlog Zorana Đurišića, zatraženo je da Skupština izmijeni poslovnik i omogući takozvanu “praznu stolicu” za predstavnika Sindikata koji bi mogao prisustvovati sjednica i učestvovati u raspravama.

Izabrani su i novi nadzorni i statutarni odbor kao i usvojena dokumenta skupštinskih tijela između dva kongresa. Ova dokumenta usvojena su po kratkom postupku, jer je uprava Kulturno-informativnog centra, gdje se kongres održavao, tražila da što prije prekinu zasjedanje jer moraju da se pripreme za koncert. Kongres je trajao od 10 do 18 sati.

Dnevnice dijeljene iz kese u holu

Dok se kongres završavao u velikoj sali KIC-a, u holu su dijeljene dnevnice i putni troškovi delegatima i to na ruke. Službenica je novac donijela u kesi, a iznosi od oko 20-ak eura dijeljeni su prema spisku, što je stvorilo gužvu.

Kako su objasnili “Vijestima”, novac su morali tako da isplate iako je “možda protivzakonito” jer im je od prije tri dana ponovo blokiran žiro-račun zbog novih presuda koje su dobile “žrtve tranzicije”.

Masoničić je, kada je podnosio izvještaj o radu, kazao da su se zbog ovih tužbi, koje su im skinule milion eura, žalili Ustavnom sudu, na čiju odluku čekaju već godinu, i da će se ukoliko ona po njih bude negativna obratiti međunarodnim sudovima.

Galerija

Bonus video: