Ni riječi o spornih 5,6 miliona eura na sastanku čelnika Tivta i Porto Montenegra

Kusovac treba da stavi potpis na već pripremljeni takav ugovor Opštine i Porta, a koji je odbijala da potpiše bivša gradonačelnica Snežana Matijević, što je koštalo fotelje jer je njena partija - DPS, pokrenula smjenu
150 pregleda 0 komentar(a)
Porto Montenegro Opština Tivat, Foto: Opština Tivat
Porto Montenegro Opština Tivat, Foto: Opština Tivat
Ažurirano: 30.07.2018. 16:31h

Planovi razvoja Porto Montenegra u narednoj deceniji otvaraju brojne mogućnosti za saradnju sa Opštinom Tivat na unapređenju oblasti obrazovanja, kulture, sporta, zdravstvenog sistema, te stvaranju uslova da Tivat postane prestižna i poželjna nautička i turistička destinacija tokom cijele godine, saopšteno je iz Opštine Tivat čiji su se čelnici – v.d. gradonačelnik Siniša Kusovac (DPS) i predsjednik SO Ivan Novosel (DPS) susreli sa rukovodstvom Porto Montenegra.

Na sastanku održanom bez prisustva novinara, učestvovali su direktor Adriatic Marinasa (AM) Dejvid Margasan, član Borda direktora te kompanije Predrag Leković i direktor operacija u AM Desimir Portić, dok su sa opštinske strane pored Kusovca i Novosela, prisustvovali i zamjenica predsjednika kluba odbornika DPS u SO Tivat Marija Marović i poslanica DPS u Skupštini Crne Gore Jovanka Laličić.

Opština je na sastanak pozvala i predstavnike svih ostalih politilkih partija iz lokalnog parlemanta, ali se odazvao samo Budimir Cupara (Arsenal za Tivat).

"Radi se o strateškim pravcima u kojima Opština Tivat i Porto Montenegro imaju zajednički interes, a on svakako jeste integrisana i dobro povezana i razvijena zajednica. Mi smo više nego zadovoljni prezentovanim rezultatima, direktnim i indirektnim benefitima koje je Porto Montenegro, kao projekat i kao prestižna destinacija u razvoju, do sada ostvario u interesu Tivta. Očekujemo da budući razvoj na kopnu, izgradnjom hotela sa pratećim sadržajima, razvoj biznis zajednica, kulturnih, sportskih i drugih sadržaja, još više osnaži Tivat", kazao je Kusovac.

U saopštenju se međutim, nigdje ne pominje goruće pitanje oprosta Porto Montenegru 5,6 miliona eura na ime neplaćenih komunalija.

Kusovac treba da stavi potpis na već pripremljeni takav ugovor Opštine i Porta, a koji je odbijala da potpiše bivša gradonačelnica Snežana Matijević, što je koštalo fotelje jer je njena partija - DPS, pokrenula smjenu.

Cupara je "Vijestima" potvrdio da niko na sastanku nije eksplicitno rekao da je taj ugovor u međuvremenu potpisan ili će se potpisati, ali je Kusovac indirektno nagovijestio da će to uraditi.

"Ja sam sagovornicima iz AM iznio zabrinutost građana Tivta zbog najavljenog opraštanja 5,6 miliona eura komunalija i nanošenja štete budžetu grada koja u konačnom, može da ide i do čak 12 miliona eura. Upozorio sam ih da nema zakonskog osnova za takvo navodno potraživanje Porta od Opštine i predložio im da džentlemnski odustanu od toga u ime stvaranja prijeko potrebnog prijateljskog okruženja za dalji razvoj Porto Montenegra, ali je Kusovac svojom upadicom u kojoj je govorio o navodnoj "zakonskoj obavezi" koju država ima prema investitoru, spriječio Margasana da mi na to odgovori", kazao je Cupara.

Iz lokalne uprave su podvukli da "planovi razvoja u narednoj deceniji, tokom koje bi kompanija AM razvila nove segmente i oblasti, podrazumijevaju značajnije proširenje nautičkog centra na kopnenom dijelu, uključujući i izgradnju hotela i osposobljavanje Brodogradilišta Bijela na jesen".

"Posebno nam je zadovoljstvo što se aktivacijom brodogradilišta Bijela, otvaraju radna mjesta i mogućnosti upošljavanja za bivše radnike Arsenala", ocijenio je Kusovac.

Bonus video: