Danas bez blokade KAP-a

"Danas ćemo da sačekamo da vidimo šta će reći gospodin Kavarić", rekao je Tošković
5 komentar(a)
Radovan Tošković, Foto: Savo Prelević
Radovan Tošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.11.2013. 11:34h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) neće danas blokirati kapiju fabrike, jer očekuju sastanak sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem.

Predstavnik penzionisanih radnika, Radovan Tošković, kazao je agenciji Mina-business da radnici danas nijesu ispred KAP-a, tako da blokade neće biti.

"Danas ćemo da sačekamo da vidimo šta će reći gospodin Kavarić", rekao je Tošković.

On je naveo da svi dalji potezi zavise od sastanka, a ukoliko ga ne bude konsultovaće se sa bivšim radnicima i odlučiti o budućim aktivnostima u toku dana.

Bivši radnici od početka sedmice blokiraju izvoz iz KAP-a, zahtijevajući da se riješi pitanje njihovih otpremnina.

Blokada je i pored protesta radnika koji na glavnoj kapiji blokiraju ulazak i izlazak kamiona, nekoliko puta probijena, uz pomoć policije.

Radnici su nezadovoljni ishodom sastanka koji su prošle sedmice održali ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, vođa menadžerskog tima koji upravlja KAP-om, Nebojša Dožić i predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić.

Kavarić je, nakon sastanka, rekao da se radi o grupi bivših radnika koji su dobili penzije, socijalno su zbrinuti i za koje je Vlada već imala trošak od oko 2,2 miliona EUR po osnovu povezivanja radnog staža.

Oko 420 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona EUR za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada EUR, 177 EUR po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju. Njih 166 je već steklo pravo na penziju, ali preostalih nešto više od 250 radnika čekaju na uplatu 2,2 miliona EUR za beneficirani radni staž.

Bonus video: