I izgubljeni sporovi EPCG na računu za struju građana

Među 18 nasljednika-tužilaca su sudija Višeg suda u Podgorici, poslanica vladajućeg DPS-a i bivši direktor Poreske uprave
111 pregleda 0 komentar(a)
račun, Foto: Luka Zeković
račun, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.11.2013. 22:58h

Elektroprivreda ima vanredne troškove u ukupnom iznosu od oko milion eura zbog eksproprijacije zemljišta po osnovu dvije presude nikšićkog Osnovnog suda.

Prema presudama, u dva odvojena postupka, treba nadoknaditi štetu nasljednicima u pojedinačnim iznosima većim od 300 i od 600 hiljada eura.

Sporna imovina je oduzeta nakon Drugog svjetskog rata za potrebe izgradnje hidroelektrane Perućica i u vlasništvu EPCG evidentirana je prema podacima iz katastarskih opština Straševina i Štedim.

EPCG će imati pravo da od Regulatorne agencije za energetiku traži nadoknadu ovih troškova preko računa za struju.

Viši sud u Bijelom Polju krajem ove godine potvrdio je prvostepenu presudu i poslije skoro 12 godina okončan je spor u korist 18 tužilaca, kojima je prema pravosnažnoj sudskoj presudi, trebalo isplatiti ukupno 336.122 eura.

Iz EPCG, koja je imala primjedbe na visinu obeštećenja, “Vijesti” saznaju da je taj novac već skinut sa njihovog računa. Vještaci su obračunali da kvadrat ovog zemljišta vrijedi nešto više od 20 eura.

Obeštećenje je za 18 nasljednika-tužilaca među kojima su i tri rođene sestre - Ljiljana Lalićević, sudija Višeg suda u Podgorici, Branka Tanasijević, poslanik vladajućeg DPS-a i Mirjana Pešalj, bivši direktor Poreske uprave, a sada član Komisije za hartije od vrijednosti.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vijesti" za 13. novembar

Bonus video: