Žugić: Nije urađeno ništa mimo zakonskih propisa

Žugić je rekao da u slučaju da se, u bilo kom segmentu, utvrdi odgovornost po osnovu postupanja ili rada Ministarstva finansija na čijem je čelu, spreman da prihvati
0 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.11.2013. 19:54h

Ministarstvo finansija nije uradilo ništa mimo važećih zakonskih propisa i dosadašnje budžetske prakse povodom rebalansa, kazao je resorni ministar Radoje Žugić.

Vlada je trebalo da uradi rebalans budžeta za ovu godinu, čijim izostankom se bježi od zakonske obaveze, zbog čega će neko morati da odgovara, poručio predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić.

Žugić je rekao da u slučaju da se, u bilo kom segmentu, utvrdi odgovornost po osnovu postupanja ili rada Ministarstva finansija na čijem je čelu, spreman da prihvati.

Kako je rekao, Ministarstvo finansija u potpunosti poštuje sistemski i godišnje Zakone o budžetu, kao i svu ostalu važeću regulativu koja uređuje oblast upravljanja javnim finansijama.

"Izvršenje budžeta u ovoj godini se odvija u skladu sa planom u dijelu rashoda tekućeg i kapitalnog budžeta. Kako je javnost upoznata, tokom juna ove godine došlo je do poziva državnih garancija izdatih 2009. za Kombinat aluminijuma Podgorica, koje je Država kao jemac bila dužna da isplati“, kazao je Žugić.

On je kazao da država nije izvršila plaćanje po pozvanim garancijama, povjerioci bi pokrenuli sudske sporove, nakon čijeg okončanja bismo bili prinuđeni da platimo iznos garancija, zateznih kamata za sve vrijeme trajanja sudskog procesa, kao i prateće sudske troškove.

"Izvršenje budžeta u ovoj godini se odvija u skladu sa planom u dijelu rashoda tekućeg i kapitalnog budžeta. Kako je javnost upoznata, tokom juna ove godine došlo je do poziva državnih garancija izdatih 2009. za Kombinat aluminijuma Podgorica, koje je Država kao jemac bila dužna da isplati“

Posljedično, dodao je, bio bi doveden u pitanje i pristup Crne Gore finansijskim tržištima, dok bi sigurno bile značajno povećane cijene budućih zaduživanja, ukoliko bi ona, za dužnika koji ne poštuje ugovorne obaveze, uopšte bila moguća.

Stoga Vlada nije, ni u jednom trenutku, razmišljala da, kršenjem ugovorne obaveze, dovede Državu u takvu poziciju koja bi imala nesagledive posljedice.

„Zakonski osnov za isplatu pozvanih garancija je Zakon o budžetu koji precizira da Vlada ima neograničeno ovlašćenje da kamate i glavnice po osnovu duga države i garancija koje daje država, u skladu sa ovim zakonom, isplaćuje iz sredstava, koja se vode na Konsolidovanom računu trezora, u skladu sa uslovima i rokovima koje je ugovorila Vlada“, naveo je Žugić.

Prema njegovim riječima, mehanizam preusmjeravanja novca u okviru pomenutog zakonskog limita, osim što je u potpunosti zakonski utemeljen, uobičajen je tokom budžetske godine.

Skupština je tako, pojasnio je, u upravljanju sopstvenim budžetom, isti mehanizam koristila kako u ovoj godini, tako i u prethodnom periodu.

„Ukoliko bilo ko sa političke ili javne scene smatra da postojeći zakonski okvir nije dobar i da ostavlja prostor za „ekonomske bahanalije“, u punoj mjeri smo spremni da zajednički pristupimo analizi potencijalno spornih normi. Dokaz da je Ministarstvo finansija posvećeno unapređenju fiskalne diiscipline je i predloženi Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji je dostavljen Skupštini, uz jasno izraženu spremnost da, u okviru istog, definišemo i odgovornost ministra finansija“, kazao je Žugić.

On je napomenuo da iz Ministarstva finansija nije saopštavano da neće biti rebalansa, već da je moguće okončanje fiskalne godine bez istoga, „ukoliko se nastave pozitivni trendovi zabilježeni u dijelu naplate prihoda, ali i racionalizacije potrošnje, koji su rezultat ogromnih napora Ministrstva finansija u procesu fiskalne konsolidacije, za koje očekujemo da budu prepoznati i pohvaljeni“.

On je napomenuo da iz Ministarstva finansija nije saopštavano da neće biti rebalansa, već da je moguće okončanje fiskalne godine bez istoga, „ukoliko se nastave pozitivni trendovi zabilježeni u dijelu naplate prihoda"

Kako je kazao, nejasan je navod da Ministarstvo „raspodjeljuje kako hoće“ novac kojim plaća obavezu preuzetu i odobrenu ne samo od Vlade, već i od Skupštine Crne Gore. „Nije dobro da krenemo u kvalifikovanje posljedica, a da zaboravljamo njihove uzroke“.

„Na osnovu svega navedenog, jasno je da, kod izvršenja budžeta u toku ovo godine, nije urađeno ništa mimo važećih zakonskih propisa i dosadašnje budžetske prakse. U slučaju da se, u bilo kom segmentu, utvrdi odgovornost po osnovu mog postupanja ili rada Ministarstva finansija na čijem sam čelu, apsolutno sam spreman da istu prihvatim“, zaključio je Žugić.

Bonus video: