Spasojević: SSCG će se raspasti ako ne bude promjena

Kandidat za generalnog sekretara SSCG kaže da je neophodan odlazak rukovodstva
100 pregleda 1 komentar(a)
Predrag Spasojević, Foto: Vesko Belojević
Predrag Spasojević, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.11.2013. 12:09h

Ukoliko u petak na Kongresu Saveza sindikata ponovo pobijedi sadašnji generalni sekretar Zoran Masoničić moglo bi da dođe do rascijepa u SSCG, ali se nadam da će biti dovoljno delegata koji žele modernu organizaciju koja će iskreno zastupati interese radnika, kazao je kandidat za generalnog sekretara Predrag Spasojević, kojeg su predložila dva granska sindikat finansijskih organizacija i državne uprave.

Spasojević kaže da od ovakvog SSCG radnici nemaju koristi, jer se rukovodstvo bori za svoje privilegije, račun je u blokadi sa velikim dugom, sindikalno članstvo se osipa a zaposleni u sindikatu štrajkuju glađu što je, kako navodi, jedinstven slučaj u Svijetu.

On je član izvršnog odbora Sindikalne organizacije Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) koja je još početkom godine, kada rukovodstvo SSCG nije željelo da se usprotivi povećanju poreza na zarade, donijela odluku da će ukoliko ne bude promjene na kongresu razmisliti o svom članstvu u ovom savezu. Spasojević kaže da nisu usamljeni i da mnoge organizacije imaju sličan stav. Njega je sindikat ZIKS-a, zbog razočarenja u rukovodstvo SSCG, predložio za generalnog sekretara još ljetos prije nego što je i kongres, na koji se čeka već godinu, i bio zakazan,

“Sada 40 odsto od sindikalne članarine koju plaćaju radnici ostaje njihovoj osnovnoj sindikalnoj organizaciji, dok 60 odsto ide u centralu SSCG. Smatram da je centar borbe za zaštitu položaja zaposlenih upravo u osnovnim organizacija i da ovaj odnos u uplati novca treba da bude suprotan. Mi nemamo ni mogućnost kontrole našeg novca koji je otišao centrali”, kazao je Spasojević.

Ukoliko dobije povjerenje delegata, najavio je da će preispitati poslovanje SSCG u ranijem periodu, pokrenuti reformu kako bi se smanjio broj granskih sindikata, ojačala uloga sindikalnih organizacija kojima bi i ostajalo više novca.

“Imamo mnogo granskih sindikata, 24. Ukoliko bi se ujedinili srodni sindikati, bili bi brojniji i time uticajni u zaštiti radničkih prava. Treba ojačati ulogu osnovnih sindikalnih organizacija i organizovati kvalitetne obuke za njihove predstavnika jer oni se neposredno susreću sa radničkim pravima i moraju imati veća znanja, sposobnosti, ali i podršku. Smatram da bi trebalo promijeniti zakon kako bi predsjednici sindikalnih organizacija dobili ovlašćenje da direktno predstavljaju radnike u sporovima. Sada je za sve incijative potreban potpis radnika, a nažalost mnogi od njih su sada uplašeni jer poslodavac može lako da ih kazni ili da im da otkaz. Na ovlašćenog predstavnika ne bi mogao tako uticati jer bi ga zakon štitio”, kazao je Spasojević.

On će predložiti i osnivanje sindikalne organizacije koja bi okupljala radnike koji rade u malim firmama, radnjama i trgovinama koji zbog malog broja zaposlenih nijesu u mogućnosti da osnuju sindikat.

“Upravo u takvim firmama najčešće imamo slučajeve kao što su prekovremeni neplaćeni rad, vječiti rad na određeno, rad bez godišnjih odmora... Oni su najugroženiji a ne mogu se organizovati i moramo im pomoći. Na ovaj način bi značajno povećali broj članova i sindikalnu moć”, kazao je Spasojević.

Za generalnog sekretara SSCG predato je 11 kandidatura.

Bivši direktori ZIKS-a ih zakinuli za tri miliona

Sindikalna organizacija ZIKS-a je u posljednje tri godine, od kada su smijenili staro rukovodstvo, dobila 310 sporova koji se odnose na prekovremeni rad i neplaćene odmore, a odštete, prema ovim još nepravosnažnim presudama iznose preko tri miliona eura. U toku je još 55 postupaka, a imaju i 450 inicijativom pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

“Kada ove presude budu pravosnažne, podnijećemo krivične prijave protiv bivših direktora Milana Radovića i Božidara Vuksanovića. Oni su svojim odlukama tada nanosili štetu zaposlenima, a sada će ta šteta biti na račun državnog budžeta iz kojeg će se isplaćivati obeštećenja, sudski troškovi i kamate”, kazao je Spasojević, navodeći da u ZIKS-u ima 500 zaposlenih i da broj presuda dovoljno govori o situaciji u kojoj su se nalazili zaposleni.

On je naveo da se primjer djelovanja sindikata ZIKS-a može prenijeti na Savez sindikata.

“Mi smo osnovali fondove iz kojih zaposleni već sada mogu pozajmiti iznose do hiljadu eura ili dobiti pomoć u slučaju da im je potrebna. Mislim i da bi na nivou SSCG mogli da postoje takvi fondovi sindikalna štedionice, ali to ne bi moglo da radi sadašnje koje je izgubilo povjerenje radnika.

Smatram da je sadašnji Stambeni fond obična prevara. Prema računici koji su nama nudili mi bi godišnje mogli da dobijemo jedan stan, što znači da bi svi došli na red za 500 godina. I poslovanje tog stambenog fonda treba ispitati”, naveo je Spasojević.

Bonus video: