Radnici KAP-a i dalje pred kapijama

„Jedan dobar dio naših kolega je javio da je imao neke obaveze, ali isto je ovdje jedan manji dio radnika“, kazao je Tošković
71 pregleda 1 komentar(a)
KAP blokada, Foto: Vesko Belojević
KAP blokada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.11.2013. 12:26h

Bivši radnici koji od početka sedmice blokiraju izvoz iz Kombinata aluminijuma (KAP) i dalje su ispred kapija fabrike sprečavajući ulazak i izlazak kamiona.

Predstavnik radnika koji su stekli pravo na penziju Radovan Tošković kazao je agenciji Mina-business da se, s obzirom da je vikend, pred kapijom okupio manji broj radnika i da protestuju u smjenama.

„Jedan dobar dio naših kolega je javio da je imao neke obaveze, ali isto je ovdje jedan manji dio radnika“, kazao je Tošković.

On je kazao da će, u slučaju da se policija interveniše, nakon toga ponovo nastaviti protest ispred kapija.

„A što ćemo ako se pojavi policija, oni mogu da učine što hoće. Čim pođu mi ćemo opet isto napraviti. Ne možemo se s policijom tući, niti su nam to namjere, jači su“, rekao je Tošković.

On u ponedjeljak očekuje rješenje situacije, jer trenutno stanje, kako je dodao, nije nikome u interesu.

„Mi samo tražimo čist račun, odnosno da Vlada kaže što nudi i kada. Onda ćemo lako doći do rješenja. Računamo da bi se dogovorili u veoma kratkom roku“, poručio je Tošković

Radnici su nezadovoljni ishodom sastanka koji su u četvrtak održali ministar ekonomije Vladimir Kavarić, vođa menadžerskog tima koji upravlja KAP-om, Nebojša Dožić i predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić.

Kavarić je, nakon sastanka, rekao da se radi o grupi bivših radnika koji su dobili penzije, socijalno su zbrinuti i za koje je Vlada već imala trošak od oko 2,2 miliona EUR po osnovu povezivanja radnog staža.

Bivši radnici su u ponedjeljak počeli blokadu, jer je Dožić kazao da nije obavezan da Vladi dostavi spisak penzionera za otpremnine, iako se tako dogovorio sa Piperovićem i Kavarićem. U srijedu je nekoliko kamiona sa aluminijumom izašlo iz Kombinata uz pomoć policije koja je probila blokadu na sporednoj kapiji fabrike.

Oko 420 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona EUR za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od šest do 14 hiljada EUR, 177 EUR po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju. Njih 166 je već steklo pravo na penziju, ali preostalih nešto više od 250 radnika čekaju na uplatu 2,2 miliona EUR za beneficirani radni staž.

Bonus video: