Teško do novca i kad Strazbur presudi

Advokat iz Kolašina dobio presudu Evropskog suda, ali se načekao na obeštećenje
472 pregleda 5 komentar(a)
Budislav Minić, Foto: Luka Zeković
Budislav Minić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.11.2013. 07:56h

Advokat iz Kolašina Budislav Minić dobio je presudu Evropskog suda za ljudska prava, kojom se prihvata sudsko poravnanje u 20 predmeta protiv države Crne Gore, ali iako je postala pravosnažna 4. juna, a rok za isplatu obeštećenja istekao 4. septembra novac nije dobio ni dva mjeseca nakon toga. On se više žali na komunikaciju sa Ministarstvom finansija, nego na to što nije dobio novac ua sporove stare i 24 godine.

“Ovakve međunardne presude imaju prednost pri isplati i jednostavno moraju biti isplaćene u roku. Više puta sam u tom periodu telefonom kantaktirao Ministarstvo ali nisam dobijao odgovor kada ću dobiti novac i kada ću moći da razgovaram sa nekim ko mi to može reći. Deset dana sam dolazio svakodnevno jer nisam želio da im šaljem mejlove, već sam tražio zvanični sastanak sa kojeg bi mu u pismenom zapisniku bilo odgovoreno kada ću dobiti novac. Tek prije dva dana su me pozvali da mi kažu da je pokrenuta procedura isplate”, kazao je Minić, navodeći da su od njega jednom, dok je čekao odgovor sekretarice da li će mu sastanak biti zakazan, portiri zatražili da odgovor sačeka napolju iako je padala kiša.

On je naveo da se ne javlja medijima da bi ubrzao proceduru isplate novca, već da bi upozorio na odnos državnih institucija i da se ne mogu odlagati obaveze po međunarodnim presudama naručito zbog toga što ih može biti sve više.

“U Ministarstvu me u ovom periodu primila samo pomoćnica koja nije bila zadužena za ovu oblast, jer je nadležni, makar kako su meni govorili stalno bio odsutan, i samo smo lijepo razgovarali jer mi nije mogla dati odgovore koje sam tražio. Da su mi za cijelo to vrijeme od juna kazali da nema novca u budžetu ili da ga nema na stavki sa koje se isplaćuju ova obeštećenja to bi mogao da shvatim i ne bi mi bio problem da čekam u nekom razumnom roku”, kazao je Minić.

On je naveo da se predmeti odnose na kršenje prava na suđenje u razumnom roku i da su neki čak iz 1989. godine, a da se pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu nalaze već šest godina.

“Predmeti pred ovim sudom prosječno traju sedam godina i kada je vidio da će izgubiti i da po državu može nastati veća šteta predstavnik Crne Gore Zoran Pažin je predložio nagodbu, što sam i prihvatio. Obeštećenje po predmetu iznosi oko 4.700 eura”, naveo je Minić.

Pažin poslao dopis kad je rok istekao

Iz Ministarstva finansija su potvrdili navode Minića da je presudom Evropskog suda za ljudska prava, kojom se prihvata sudsko poravnanje u predmetu Vujisić i 18 drugih, postala pravosnažna u junu i da je rok za isplatu bio septembar mjesec.

Međutim navode da je o tome Ministarstvo finansija obaviješteno 10. septembra dopisom od zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Zorana Pažina, kao i da su oni 6. novembra pokrenuli proceduru isplate ove obaveze.

Bonus video: