Bošković: Vlada ne može ispuniti zahtjeve invalida

"Invalidi rada su već nekoliko godina na tapetu Ministarstva rada i socijalnog staranja u dužem vremenskom periodu im je izlaženo u susret po mnogim pitanjima"
66 pregleda 5 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ivan Petrušić
Predrag Bošković, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.11.2013. 14:09h

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković kazao je da se ne može izaći u susret zahtjevima bjelopoljskih invalida rada jer je na snazi konsolidacija budžeta.

"Nijesu u pitanju samo invalidi rada Bijelog Polja, već svi invalidi rada u Crnoj Gori i ispunjavanje njihovih zahtjeva pokrenulo bi mnogo veću spiralu spiralu penzionisanja pod povoljnim uslovima. Invalidi rada su već nekoliko godina na tapetu Ministarstva rada i socijalnog staranja u dužem vremenskom periodu im je izlaženo u susret po mnogim pitanjima. Mislili da smo pitanje invalida rada stavili ad acta kada smo im poslednji put 2011.godine izašli u susret“, kazao je Bošković.

Kazao je da se u junu, na njihov zahtjev, sastao sa invalidima rada i nakon toga im odgovorio da im resornomin istarstvo ne može izaći u susret, te da nakon toga nijesu tražili ponovni sastanak.

"Invalidi rada odlično znaju stav Ministarstva rada i socijalnog staranja tako da od njih od juna nijesmo dobili nikakav zahtjev za sastanak i za ponovno razmatranje njihovih zahtjeva. Ukoliko imaju neke druge predloge i modele za rješavanje problema uvijek sam spreman da ih primim i razgovaram na bilo koju temu“, kazao je ministar Bošković.

Objasnio je i da se budžet Fonda PIO finansira iz izvornih prihoda sa nešto više od 50 odsto i da Vlada mora da dotira preko 40 odsto.

Razgovori sa nikšićkim metalurzima i dalje u toku

Govoreći o zahtjevu bivših i sadašnjih radnika nikšićke Željezare i njenih nekadašnjih pogona da se penzionišu pod istim uslovima kao radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma i da oni, koji na to imaju pravo, dobiju i adekvatne otpremnine, ministar Bošković je kazao da su njihovi zahtjevi drugačiji od zahtjeva invalida rada i zbog toga je sasvim drugačiji pristup rješavanju problema.

"Nema nekih konkretnih pomaka, ali nastavljamo razgovore i vidjećemo šta se može uraditi po tom pitanju. Priča je otvorena i moram da im se zahvalim što imaju razumijevanja za stavove Vlade Crne Gore“, kazao je Bošković.

Pravo na prijevremenu penziju traži 189 bivših i sadašnjih radnika Željezare i njenih preduzeća, među kojima je 45 aktivnih radnika Toščelika koji pored penzije traže i odgovarajuće penzije.

Da bi se ispunio zahtjev nikšićkih metalurga potrebno je, kako je nedavno kazao predstavnik radnika Željko Perović, od 600.000 do 700.000 eura, a sredstva bi bila iskorištena za uplatu beneficiranog radnog staža i za isplatu otpremnina za 45 radnika Toščelika.

Pravo na penziju, pored 45 aktivnih metalurga, traži i 90 bivših željezaraca, 15 radnika Radventa, 25 Centra tehničkih gasova (Messera), šest Livnice, pet Promonta, dva hladne valjaonice i jedan radnik nekadašnjeg Društvenog standarda.

“Novac ne bi trebalo da bude problem jer sredstva iz stečajne mase Željezare još nijesu potrošena”, kazao je Perović.

Izmjenama zakona prijevremena penzija je bila omogućena za radnike KAP-a koji imaju 30 godina staža i 20 godina beneficija, a ostvarivanje toga prava bilo je oročeno do 30. septembra ove godine. Zbog selektivne primjene izmijenjenog zakona nikšićki metalurzi su podnijeli žalbu Ustavnom sudu početkom avgusta, ali im još nije odgovoreno, a u oktobru su organizovali i protest upozorenja ispred zgrade SO Nikšić.

Bonus video: