Policija produžila život KAP-u za nekoliko dana

Uprava KAP-a i MUP nadmudrili bivše radnike i razbili blokadu, novac od izvezenog metala neće dugo trajati
30 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2013. 13:27h

Policija je pomogla upravi Kombinata aluminijuma da 6, novembra nešto prije 15 sati razbije blokadu fabrike i omogući izvoz metala u desetak kamiona, zbog čega nije počelo najavljeno gašenje proizvodnje.

Almunijum je nakon toga upućen na carinu gdje ga je preuze kupac Glenkor i platio, a od tog novca biće obezbijeđena nabavka sirovina za narednih nekoliko dana.

Danas će u Ministarstvu ekonomije biti održan sastanak predstavnika uprave i sindikata KAP-a i grupe bivših radnika, koja od ponedjeljka organizuje blokadu fabrike, kako bi razgovarali o mogućnosti isplate otpremnina za radnike koji su proglašeni viškom i za one koji su nakon uvođenja stečaja otišli u prijevremenu penziju.

Dok je većina bivših radnika, koji blokiraju sve ulaze i izlaze iz KAP-a, oko 14.30 časova bila ispred glavne kapije na sporednu kod pogona Silumina stigla je jedinica interventne policije u, kako kažu bivši radnici, deset džipova i za minut-dva ih sklonili sa prilaza omogućivši izlaz natovarenim kamionima.

Tvrdi da su ih policajci “bacali po livadi”: Jočić

Bivši radnik KAP-a Veselin Jočić kaže da je u tom trenutku na ovaj kapiji bilo njih oko 40, ali da je policajaca bilo značajno više.

"Kada su oni uletjeli sa džipovima, mi smo polijegali ispred rampe. Oni su nas iznosili, po petorica na jednoga, i bacali na livadu, nakon čega su kamioni izašli. Sramno je da policija ovako interveniše protiv nedužnih radnika i da se jednostrano stavi na stranu poslovodstva”, kazao je Jočić pokazujući gdje su ležali.

On je naveo da su se blokadom borili za prava jer su ih nakon 30 godina staža istjerali iz fabrike u penziju od 400 eura bez otpremnina.

Nikola Raković je kazao da su uprava KAP-a i policija bili u dosluhu na njihovu štetu, dok je Goran Popović kazao da se policija, koju je nazvao “policijom porodice Đukanović”, prema njima odnosila kao prema kriminalcima.

Dok je na ovoj kapiji trajala intervencija policije novinari i većina bivših radnika nalazili su se ispred glavne kapije jer se par minuta ranije u upravnoj zgradi završila konferencija za novinare stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića i glavnog rukovodioca Nebojše Dožića.

Bivši radnici koji su učestvovali u blokadi priznaju da su nadmudreni, i da su sastanci koje su taj dan imali sa poslovodstvom, najave policije da neće intervenisati i informacije koje je, kako kažu, uprava širila, da poslijepodne može doći do sukoba između radnika koji su ostali angažovani u KAP-u i njih, bili samo odvlačenje pažnje sa policijske akcije na drugoj kapiji.

Priznaju i da su napravili propust jer ispred ove kapije nijesu zapriječili ulaz svojim automobilima.

TV Vijesti, Daniela Vranković

Predstavnik ove grupe bivših radnika Radovan Tošković kazao je da oni nastavljaju blokadu dok ne dobiju tražene otpremnine i da će se bolje organizovati. On je naveo da će doći na današnji sastanak kod ministra ekonomije Vladimira Kavarića na razgovor o otpremninama, ako budu pozvani.

"Nijesu tačne tvrdnje uprave da KAP nema sirovina ili da mi bojkotujemo dogovor. Do sukoba između radnika koji rade i nas može doći jedino ako ga oni izrežiraju", naveo je Tošković.

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić je, prije deblokade kapije, u biltenu podijeljenom radnicima demantovao glasine da taj sindikat poziva radnike da se suprostave bivšim kolegama koji blokiraju fabriku. On je pozvao na nastavak pregovora i postizanje dogovora.

Od uvođenja stečaja iz KAP-a je u prijevremenu penziju otišlo oko 420 radnika koji protestima traže isplatu otpremnina od 6 do 14 hiljada eura.

Spisak za otpremnine kod Vlade

Na konferenciji na novinare, koja se završila nekoliko minuta prije intervencije policije, Perišić i Dožić su kazali da su spiskovi svih radnika koji su višak, pa i penzionisanih, poslati Ministarstvu ekonomije i da će o otpremninama, zajedno sa predstavnicima svih grupa radnika, danas razgovarati sa ministrom Kavarićem.

Oni su naveli da jedino Vlada može da isplati tražene otpremnine a ne KAP i da su o tome juče na sastanku upoznali predstavnike grupe koja blokira fabriku.

Perišić je kazao da su ih pozvali da prekinu blokadu jer će u suprotnom morati da počnu gašenje proizvodnje, ali su to oni odbili.

Dožić je podsjetio da je Montenegro bonus, koji po ugovoru sa stečajnim upravnikom upravlja proizvodnjom KAP-a i pokriva njene troškove, preključe dao nalog KAP-u da prekine proizvodnju ako se blokada ne okonča prije 15 časova juče, što se na kraju i desilo.

"Niko nama koji smo u stečaju ne daje sirovine i struju ako je ne platimo unaprijed. Ukoliko aluminijum danas ne bude ocarinjen mi nećemo dobiti novac i nećemo moći da kupimo sirovine za sjutra", kazao je Dožić navodeći da je za crnogorsku ekonomiju bolje da KAP radi i ovako kako radi nego da bude ugašen.

Perišić je kazao da bi gašenje KAP-a otjeralo investitore koji se interesuju za njegovu kupovinu kao i da blokada fabrike može uticati da kupci ponude manju cijenu za njegovu imovinu.

On je kazao da ima informacije da može doći do sukoba između grupe radnika koja radi i onih koji protestuju.

Premijer Milo Đukanović nije želio da komenatriše blokadu, a ponovio je u Beranama da očekuje da se uskoro završi procjena imovine i raspiše tender za prodaju KAP-a.

On očekuje da će se javiti dobar investitor i da će se ostvariti vladine projekcije očuvanja aluminijumske industrije u njeno unapređenje kroz prerađivačke kapacitete.

Policija: Spriječili smo veću štetu

Iz Uprave policije i MUP-a nijesu željeli da zvanično komentarišu akciju interventne u KAP-u.

Ranije su tvrdili da ne mogu intervenisati jer nije došlo do narušavanja javnog reda i mira, a juče da su morali zbog hitnosti kako bi bila spriječena veće materijalna šteta.

Naveli su da nije primjenjivana sila i da su “samo” radnike uklonili sa prilaza, kao i da su oni pružali “pasivni otpor”.

Moguća i opšta blokada

Bivši radnici razočarani što im akcija nije uspjela juče su predlagali da se preduzme opšta blokada fabrike do ispunjenja uslova, koja bi podrazumijevala i blokadu ulaska sirovina a moguće i sprečavanje ulaska zaposlenima.

Odluku da li će primijeniti takvu mjeru donijeće danas nakon što saznaju rezultate pregovora u Ministarstvu ekonomije.

Galerija

Bonus video: