Blokada izvoza još traje, gase KAP u 15 sati?

"KAP nije stao ni kad su navodno Ruse trebalo da uklone. Dok su deblokirali prošlo je mjesec i po, pa KAP nije stao"
67 pregleda 12 komentar(a)
KAP blokada, Foto: Vesko Belojević
KAP blokada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.11.2013. 08:52h

Bivši i sadašnji radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji su stekli pravo na penziju, nastavili su jutros da blokiraju izvoz aluminijuma, uprkos upozorenju da fabrici prijeti havarijsko zaustavljanje proizvodnje ukoliko se blokada ne prekine do 15 sati.

Predstavnik radnika koji su stekli pravo na penziju, Radovan Tošković, kazao je da radnici očekuju da razgovaraju sa nekim od predstavnika nadležnih insistucija, a u protivnom da će istrajati u svojim zahtjevima.

Prema njegovim riječima, šef menadžerskog tima koji upravlja KAP-om, Nebojša Dožić svojim upozorenjima o zaustavljanju proizvodnje pokazuje nemoć u vođenju poslovne politike fabrike.

"To Dožić zastrašuje i time pokazuje svoju nemoć u vođenju poslovne politike. KAP nije stao ni kad su navodno Ruse trebalo da uklone. Dok su deblokirali prošlo je mjesec i po, pa KAP nije stao", rekao je Tošković.

On je naveo da sirovine puštaju nesmetano i KAP tako i radi.

"Nama nije ni namjera ni pomisao da ugrozimo Kombinat", dodao je Tošković.

Stečajni upravnik, Veselin Perišić kazao je ranije da je od Montenegrobonusa dobio dopis kojim su ga obavijestili da je, ukoliko se blokada ne prekine danas do 15 sati, nemoguće održavati proizvodnju i da će teško biti pristupiti i planskom gašenju proizvodnje.

"To bi značilo da bi proizvodnja u KAP-u bila havarijski zaustavljena, a suvišno je govoriti šta to znači sa aspekta materijalne štete i svih ekoloških i drugih posljedica", upozorio je Perišić.

Bivši radnici su 4. novembra počeli blokadu zbog tvrdnje šefa menadžerskog tima koji upravlja KAP-om, Nebojše Dožića, da nije obavezan da Vladi dostavi spisak penzionera za otpremnine, iako se tako dogovorio sa njihovim pravnim zastupnikom Zoranom Piperovićem i ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem.

Oko 420 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona EUR za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od 6 do 14 hiljada eura, 177 eura po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju.

Njih 166 je već steklo pravo na penziju, ali preostalih nešto više od 250 radnika čekaju na uplatu 2,2 miliona eura za beneficirani radni staž.

Bonus video: