Ministarstvo: Invalidi rada nijesu tražili sastanak sa Boškovićem

Iz Ministarstva su saopštili da invalidi rada, poslije susreta sa Boškovićem 12. juna, nijesu podnosili zahtjev za održavanje novog sastanka
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.11.2013. 17:00h

Invalidi rada iz Bijelog Polja, nakon sastanka održanog u junu, nijesu tražili prijem kod ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića, saopšteno je iz Ministarstva. Bjelopoljski invalidi rada, koji sedmi dan štrajkuju glađu, najavili su da, pored hrane i ljekova, od danas vjerovatno neće uzimati ni vodu. Oni traže da sa 55 godina za muškarce, odnosno 50 za žene, steknu pravo na penziju, kao i oni sa 30 godina staža, bez obzira na starost. Iz Ministarstva su saopštili da invalidi rada, poslije susreta sa Boškovićem 12. juna, nijesu podnosili zahtjev za održavanje novog sastanka. Prema njihovim riječima, nakon toga su na adresu Ministarstva upućena dva dopisa.

"Prvi dopis, kojim je najavljena radikalizacija 'štrajka' i protesna šetnja do Podgorice, dostavljen je 26. septembra. Međutim, tim dopisom nije zahtijevan sastanak sa Boškovićem i predstavnicima Ministarstva", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je drugim dopisom, od 30. oktobra, Ministarstvo informisano o namjerama stupanja u štrajk glađu u prostorijama Udruženja, i da njime takođe nije tražen sastanak sa Boškovićem i predstavnicima Ministarstva. Iz Ministarstva su kazali da su 24. juna obavijestili Udruženja invalida rada Bijelo Polje o stavovima tog resora povodom njihovih zahtjeva koji se, između ostalog, odnose se na mogućnost propisivanja povoljnijih uslova penzionisanja. U dopisu koje je Ministarstvo dostavilu Udruženju invalida rada ocijenjeno je, između ostalog, da je Izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su stupile na snagu 6. januara, poboljšan njihov status u penzijskom sistemu.

"Predstavnicima Invalida rada Bijelo Polje je predočeno da njihovi zahtjevi nijesu realni i da bi njihovo ispunjenje dovelo do povećanja deficita u budžetu Fonda PIO, odnosno u penzijskom sistemu, kao i da je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju pripremljen u skladu sa međunarodnim standardima u toj oblasti", naveli su iz Ministarstva.

Galerija

Bonus video: