Izvoz metala iz KAP-a biće opet blokiran?

Blokada će početi u sedam časova ujutro i neće se odnositi na dopremanje sirovina i drugog repromaterijala za proizvodnju a trajaće do ispunjenja zahtjeva radnika
74 pregleda 1 komentar(a)
KAP blokada, Foto: Boris Pejović
KAP blokada, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.11.2013. 20:53h

Grupa bivših i sadašnjih radnika Kombinata aluminijuma (KAP), koji su stekli pravo na penziju a nijesu dobili otpremnine koje traže, blokiraće 4. novembra izvoz aluminijuma iz fabrike.

Prema riječima njihovog predstavnika Radovana Toškovića blokada će početi u sedam časova ujutro i neće se odnositi na dopremanje sirovina i drugog repromaterijala za proizvodnju a trajaće do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Oko 420 radnika KAP-a, koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i Vlade isplatu otpremnina od 6 do 14 hiljada eura, koliko su ranije dobijale njihove kolege ali i radnici Željezare koji su nakon stečaja ostali bez posla.

Ova grupa radnika blokirala je izvoz metala na tri dana i sredinom avgusta, a protest su prekinuli nakon obećanja da će uprava i Vlada pronaći način za isplatu otpremnina.

Od tada je ispunjen samo uslov da se uplate 2,2 miliona eura za njihov beneficirani staž. Njihov advokat Zoran Piperović imao je serije sastanaka sa ministrima ekonomije i finansija Vladimirom Kavarićem i Radojem Žugićem, ali glavni zahtjev, isplata otpremnina, nije ispunjen.

Stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić i šef menadžerskog tima Montenegro bonusa, koji upravlja fabrikom, Nebojša Dožić su prošle sedmice, kada je protest najavljen, upozorili da bi blokada duža od dva dana mogla prekinuti proizvodnju jer je zaliha sirovina na minimumu.

Tošković je kazao da im nije cilj ometanje proizvodnje, zbog čega neće blokirati dopremanje sirovina, već da dobiju ono što im je obećano.

Bonus video: