Za gradnju solarne elektrane zainteresovano osam firmi

Crnogorske kompanije nemaju iskustva u izgradnji velikih solarnih elektrana, pa ako žele da učestvuju na tenderu moraće da se udruže sa strancima
189 pregleda 1 komentar(a)
Solarna elektrana, Foto: Shutterstock
Solarna elektrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.07.2018. 16:49h

Tendersku dokumentaciju za zakup zemljišta na lokalitetu Briska gora u Ulcinju radi izgradnje solarne elektrane do sada je otkupilo osam kompanija, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Iz tog resora, na čijem je čelu ministarka Dragica Sekulić, nijesu željeli da saopšte imena kompanija koje su otkupile dokumentaciju jer, kako su objasnili, do isteka tendera nije moguće davati informacije o učesnicima.

Cijena tenderske dokumentacije iznosi 5.000 eura. Tender je otvoren do 3. septembra. Ranije su iz kineske kompanija Shanghai Electric Power, koja gradi vjetroelektranu na Možuri, saopštili da su zainteresovani i za izgradnju solarne elektrane.

Javni poziv za davanje u zakup zemljišta na Briskoj gori raspisan je 19. maja ove godine. U zakup se daje zemljište u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121 kvadrata, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW. Početna (minimalna) cijena godišnjeg zakupa zemljišta u državnoj svojini je pet centi po kvadratu. Iz Ministarsta su naveli da, u skladu sa raspisanim javnim pozivom, potpisivanujem ugovora sa prvorangiranim ponuđačem stvoriće se uslovi za početak izgradnje solarne elektrane.

“Planirano je da izgradnja traje najduže 36 mjeseci i to u dvije faze: izgradnja dijela minimalne instalisane snage 50 MW, u roku od 18 mjeseci od dana potpisivanja ugovora, a za izgradnju preostalog dijela do ukupno planirane instalisane snage solarne elektrane veće od 200 MW, u roku od 36 mjeseci od dana potpisivanja ugovora”, objasnili su iz Ministarstva.

Pravo učešća na tenderu imaju sva pravna i fizička, domaća i strana lica, kao i konzorcijumi ako imaju iskustvo u izgradnji solarnih elektrana kumulativne instalisane snage od 400 MW ili više, a najmanje jedne SE snage 100 MW ili veće, kao i prosječni godišnji bruto prihod veći od 100 miliona eura za posljednje tri poslovne godine. Pored ispunjavanja obaveznih uslova za učešće na tenderu, ponuđač dostavlja i bankarsku garanciju od 100.000 eura. S obzirom na to da crnogorske komapnije nemaju iskustva u izgradnji velikih solarnih elektrana, ako žele da učestvuju na tenderu moraće da se udruže sa stranim firmama. Jedna od domaćih kompanija, čija je djelatnost ugradnja solarnih panela je BB Solar Blaža Đukanovića, sina predsjednika države Mila Đukanovića. B.Ma.

Nema podsticajnih cijena za SE

Električna energija proizvedena iz solarne elektrane biće otkupljivana po tržišnoj cijeni, odnosno za ovu vrstu elektrane nijesu predviđene podsticajne cijene. “U skladu sa propisanom tenderskom procedurom, ostavljena je mogućnost da investitor potpiše ugovor o otkupu električne energije sa državom, odnosno kompanijom koju država imenuje za ovlašćenog predstavnika, isključivo po tržišnoj cijeni, ili da energija bude plasirana na slobodno tržište”, rekli su iz Ministarstva.

Bonus video: