Sjutra svečanost povodom tendera za istraživanje nafte i gasa

Skup, koji će okupiti predstavnike najvećih kompanija u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, diplomatskog kora i finansijskih institucija, otvoriće premijer
65 pregleda 6 komentar(a)
Milo Đukanović, šampanjac, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, šampanjac, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.10.2013. 16:15h

Svečanost povodom prvog tendera za dodjelu koncesija za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju, biće održana sjutra u hotelu Splendid.

Svečanost,koja će okupiti predstavnike najvećih kompanija u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, diplomatskog kora i finansijskih institucija, otvoriće premijer Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz Vlade, na svečanosti će pozdravnu riječ imat ministar ekonomije Vladimir Kavarić, dok će detalje tendera prezentovati pomoćnik ministra ekonomije za rudarstvo i geološka istraživanja Vladan Dubljević.

Ukupni biznis ambijent u Crnoj Gori će predstaviti pomoćnik ministra ekonomije za transformaciju i investicije, Marko Vujović.

Ministarstvo ekonomije je početkom avgusta zvanično objavilo javni poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u crnogorskom podmorju, a zainteresovani se mogu prijaviti do 28. februara do 15 sati.

Za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika, u okviru tendera za istraživanje nafte i gasa najveće interesovanje su pokazale kompanije iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Među 26 kompanija koje su zainteresovane za dodjelu ugovora, nalazi se sedam britanskih i to Geopartners limited, Sterling energy PLC, Northern Petroleum PLC, Premieroil, Seaenergy PLC, JX Nippon Exploration and Production i BG Group.

Od američkih kompanija interesovanje su pokazale Hess Corporation, Exxonmobil International limited, Nobile Energy, Anadarko International Energy Company i Marathon.

Zainteresovanost za dodjelu ugovora pokazala je i srbijanska Nis Gazpromneft, italijanske Edison SpA i Eni, njemačke Wintershall i RWE DEA, francuski Total, norveška Statoil Asa, švajcarska White Falcon, Woodside iz Australije i Ina iz Hrvatske.

Bonus video: