Pet ponuda za izgradnju drugog bloka TE u Pljevljima

EPCG, prema studiji za izgradnju drugog bloka TE, ima namjeru da gradi novi blok snage od 220 do 300 megavata, na lokaciji postojeće termocentrale
58 pregleda 3 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.10.2013. 15:30h

Četiri ponude za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima do sada su dostavljene Elektroprivredi Crne Gore (EPCG).

Ponude su predali, prema informacijama "Vijesti", poljski konzorcijum koji čine kompanije Pol-Mot, Alstom i Foster Wheeler, slovački Istroenergo Group IEG Slovakia-SES Tlmace te kineske China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Gezouba Group International Engineering Company.

Tender će biti zatvoren sjutra, nakon čega će se znati koliko je ponuđeno za gradnju TE.

Kompanija Škoda Praha predaće sjutra ponudu za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, koja će ispunjavati finansijske, energetske, tehnološke i ekološke uslove, najavio je član Odbora direktora češkog preduzeća, Miloš Mostecki.

Očekuje se da će makar još jedna kompanije i formalno potvrditi zainteresovanost za projekat. To se očekuje, od još jednog kineskog konzorcijuma. Za taj energetski projekat su se interesovala, pored dvije prijavljene kineske kompanije, još tri konzorcijuma iz Kine.

Iz EPCG je saopšteno da će ponude biti vrednovane po kriterijumu najboljeg odnosa finansijsko-tehničko-ekoloških i komercijalnih predloga i minimumom ukupnih rizika realizacije projekta

Učešće na tenderu do sada je zvanično potvrdio konzorcijum iz Poljske.

"Mnogo vremena smo uložili da dobro analiziramo situaciju u Pljevljima i da na izuzetno odgovoran način odgovorimo svim postavljenim zahtjevima i očekivanjima i, naravno, ponudimo soluciju koja je najbolja za građane Pljevalja i za investitora", rekao je Mostecki agenciji Mina-business.

On je, podsjećajući da će ponude za TE biti otvorene sjutra, kazao da ne može pričati o detaljima ponude, ali da će Škoda Praha u potpunosti odgovoriti na zahtjeve iz tendera i kad je riječ o finansijskim, energetskim, tehnološkim i ekološkim uslovima.

Kompanija je za taj projekat obezbijedila kredit od Češke export banke (ČEB) i od Crne Gore ne traži državne garancije.

Iz Škode Prahe su najavili da će, osim toplifikacije Pljevalja, biti ponuđena i opcija sanacije prvog bloka, što će imati pozitivan uticaj na ekološku situaciju u Pljevljima.

Mostecki je rekao da je postojeći objekat TE Pljevlja u mnogo boljem stanju nego sto su slične termoelektrane takvog tipa.

Tim Škode Prahe je, kako je dodao, bio već dva puta u Pljevljima i detaljno je analizirao Termoelektranu sa svih aspekata funkcionisanja.

Mostecki je siguran u to da je kompanija pravi izbor i najbolji partner građanima Pljevalja u izgradnji drugog bloka.

Prema njegovim riječima, 60 godina iskustva i brojne termoelektrane koje su izgradili, ne samo u Češkoj, već i u drugim zemljama Evropske unije, koje zadovoljavaju sve najstrože standarde najbolja su im preporuka.

Škoda Praha će, ukoliko dobije posao u Crnoj Gori, na projektu izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, angažovati i crnogorske kompanije, odnosno domaću radnu snagu i dobavljače, što može biti zamajac razvoju crnogorske privrede.

Mostecki je kazao da je njegova kompanija prioritetno zainteresovana za izgradnju drugog bloka TE, ali, kao i druge češke kompanije, žele jaču saradnju sa Crnom Gorom.

EPCG, prema studiji za izgradnju drugog bloka TE, ima namjeru da gradi novi blok snage od 220 do 300 megavata, na lokaciji postojeće termocentrale.

Obaveza ponuđača bila bi da obezbijedi kredit od 75 do 85 odsto ukupno potrebnog novca za realizaciju projekta ili da, u određenom procentu uz finansiranje projekta, ponudi opciju zajedničkog ulaganja. Većinski paket akcija EPCG je u vlasništvu države, a njome upravlja italijanska kompanija A2A.

Iz EPCG je saopšteno da će ponude biti vrednovane po kriterijumu najboljeg odnosa finansijsko-tehničko-ekoloških i komercijalnih predloga i minimumom ukupnih rizika realizacije projekta.

Vlada u decembru treba da donese poseban predlog zakona kojim će se definisati izgradnja drugog bloka TE, po modelu sličanom onom za autoput. Država neće objaviti tender za gradnju TE, već će se nakon izbora najbolje ponude za taj posao potpisati međudržavni sporazum.

Do decembra je, na zahtjev A2A, predviđeno i pripajanje Rudnika uglja, u kojem italijanski A2A ima najveće pojedinačno vlasništvo, Elektroprivredi.

Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine osudile su način na koji je Vlada planirala da dozvoli gradnju druge TE u Pljevljima, gradu koji je i sada zagađen zbog rada postojeće centrale.

Bonus video: