"Da li KAP treba da bude državni - ne, vrlo jasno, ne"

Prema njegovim riječima, sve dok KAP bude proizvodio najprostiji proizvod ingot, kompanija će uvijek biti na ivici održivosti zbog visoke cijene električne energije
5 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.10.2013. 12:34h

Kombinat aluminijuma (KAP) ne treba da bude državni, već da nađe strateškog partnera koji će biti u stanju da uloži i razvije prerađivačke kapacitete kako bi se stvorili uslovi da fabrika nastavi proizvodnju, saopštio je premijer Milo Đukanović.On je u emisiji Odgovoran odgovor Radija Crne Gore kazao da Kombinat treba da ima strateškog partnera, za kojeg vjeruje da će ga naći iz oblasti prerađivačke industrije aluminijuma."Tako da odgovor da li KAP treba da bude državni -ne, vrlo jasno, ne", rekao je Đukanović.Prema njegovim riječima, sve dok KAP bude proizvodio najprostiji proizvod ingot, kompanija će uvijek biti na ivici održivosti zbog visoke cijene električne energije. "Onda kad KAP bude proizvodio sofisticiranije proizvode, tada će se zatvoriti potreba za bilo kakvom subvencijom cijene električne energije jer će taj proizvod moći da konzumira tržišnu cijenu električne energije", precizirao je Đukanović.On je naveo da je danas jasno da zahvaljujući tehnološkom napretku i tržištu Kombinat može da funkcioniše sa oko 500 ljudi. "Nadam se da će se stvoriti uslovi da KAP nastavi sa proizvodnjom i da najmanje 500 porodica, a kasnije i mnogo više njih budu korisnici direktnih benefita zaposlenosti u aliminijumskoj industriji", rekao je Đukanović.Vlada je, kako smatra, do sada povlačila samo odgovorne poteze koji su bili u interesu crnogorske ekonomije i radnika KAP-a. "Razgovarao sam i sa ljudima iz EPCG i oni dobro shvataju koliko je za njih zahvalan potrošač KAP, uz uslov da se između EPCG i KAP-a ostvari takav stepen poslovnih odnosa kakav je poznat u mnogim državama i da se upravlja proizvodnjom aluminijuma zavisno od kretanja cijene na berzi", naveo je Đukanović.

Najmanje pet ponuda za drugi blok TE PljevljaGovoreći o gradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, Đukanović je kazao da će u četvrtak biti otvorene ponude za izgradnju drugog bloka TE Pljevlja."Postoji veliko interesovanje za gradnju, pri čemu se najmanje pet, šest kompanija intenzivno zanima za ovaj projekat tako da očekujemo da ćemo u četvrtak imati najmanje pet ili šest ponuda", rekao je Đukanović.On smatra da je taj projekat važna dopuna elektroenergetskom sistemu Crne Gore, koji će obezbijediti da država bude stabilan izvor električne energije.Đukanović je kazao i da će Vlada, s obzirom na da se drži budžetskih gabarita, do posljednjeg trena procjenjivati da li je potrebno parlament i crnogorsku javnost opterećivati pitanjem rebalansa ili je moguće, u finalu, kroz završni račun budžeta za ovu godinu podnijeti izvještaj o prilivu i utrošku budžetskih sredstava u ovoj godini."Naša očekivanja su da ćemo naplatiti oko 100 miliona eura javnih prihoda više nego u prošloj godini. Ono što je dobar pokazatelj je da je stepen naplate javnih prihoda u odnosu na plan za ovu godinu oko pet odsto. Dobro je da to nije sezonska pojava, nego i u oktobru javni prihodi rastu oko deset odsto", objasnio je Đukanović. Đukanović je govorio i o projektima u turizmu, pri čemu se trenutno, kako je rekao, realizuje najmanje sedam veoma atraktivnih rizorta ili su u završnoj fazi pripreme za realizaciju.

Udar na penzionere Govoreći o zahtjevima bivših radnika "Radoja Dakić", Đukanović je podsjetio da su radnici ostvarili sva prava prema aktuelnom zakonu i kolektivnom ugovorima. "Ovo što sada potražuje stalno rastući broj bivših zaposlenih je nešto što za svoje utemeljenje ima sudsku presudu. Veoma čudna sudska presuda u kojoj se nije vodilo računa o interesu države. Ali ona je konačna i na nju se oslanjaju očekivanja bivših zaposlenih", kazao je Đukanović. On je dodao da sada postoji presing bivših radnika da novac dobiju bez prethodne valorizacije imovine pokušavajući da dokažu da je Vlada u obavezi da im i bez prodaje imovine iz budžeta isplati noivac."To nema nikakvog utemeljena u sudskoj presudi. Oni imaju imovinu koja im je dodijeljena i moraju se potruditi da je prodajiu", poručio je Đukanović podsjećajući da je bilo ponuda za kupovinu i u jednom i drugom slučaju ovlašćeni predstavnici radnika ocijenili su da to nije odgovarajuća cijena. Na pitanje slušaoca koje se odnosilo na problem kredita u švajcarskim francima (CHF) Đukanović je odgovorio da nije upoznat sa problemom, a nadam se da su nadležni, prije svega Ministarstvo finansija i Centralna banka (CBCG) upoznati i imaju odnos prema tom pitanju."Dostavite mi dokumentaciju, dostavite informaciju za koju mislite da će biti uvjerljiva prezentacija Vašeg problema, onda ću se, u komunikaciji sa ministrom finansija i CBCG pozabaviti time", poručio je Đukanović. On je, objašnjavajući krizne mjere, kazao da je Vlada zaustavila rast penzija jer penzioni fond generiše najveći gubitak u javnoj potrošnji."Ta mjera zaista pogađa najugroženiju kategoriju stanvništva u Crnoj Gori i vjerovatnije pored penzionera od Vlade neće biti niko srećniji kad dođemo do procjene da tu mjeru možemo eliminisati", rekao je Đukanović.On je dodao da, kada su u pitanju druge dažbine, odnosno takse na brojila i mobilne telefone, ima manje razumijevanja prema toj vrsti protesta. Prema njegovim riječima, to je nešto što je realan resurs za rješavanje problema u javnoj potrošnji i, kako kaže, u većini zapadno evropskih država neuporedivo su veća zahvatanja država iz cijene električne energije nego u Crnoj Gori.

Bonus video: