Krivokapić: KAP da ponovo bude državni

Tako bi se pomoglo Kombinatu i vratilo mu se ono mjesto koje mu pripada", rekao je predsjednik Sindikata Aluminijuma
287 pregleda 8 komentar(a)
Rade Krivokapić, Foto: Ivan Petrušić
Rade Krivokapić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 27.10.2013. 10:39h

Država bi trebalo da se javi kao kupac na tenderu za prodaju Kombinata aluminijuma (KAP), jer je teško očekivati dolazak dobrog investitora u vremenu globalne krize, ocijenio je predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić.

On je kazao da se Predlogom zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji su Skupštini podnijeli poslanici Demokratskog fronta (DF), ostavlja mogućnost da se KAP i kompletan reprolanac zaštite zakonom.

"To je način da se od propale privatizacije, fabrika vrati pod okrilje države. Tako bi se pomoglo Kombinatu i vratilo mu se ono mjesto koje mu pripada", rekao je Krivokapić.

Govoreći o sistematizaciji radnih mjesta, Krivokapić je naveo da će 70 radnika koji su višak u fabrici otići na Biro rada, zbog čega se njima moraju obezbijediti otpremnine

"Odmah treba donijeti takav jedan zakon ili ako je to već procedura ili nemogućnost donošenja zakona, onda da se država javi kao kupac na tenderu prilikom njegove prodaje", smatra Krivokapić.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ne treba uopšte čekati dobrog investitora, jer je stanje teško, ne samo u Crnoj Gori nego i okruženju i čitavoj Evropi, jer je globalna kriza učinila svoje.

Na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet na kojoj je u petak raspravljano o tom Predlogu, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Damir Šehović je ocijenio da bi fabriku trebalo zatvoriti, ukoliko se na tenderu za njegovu prodaju ne javi strateški partner koji je spreman da organizuje proizvodnju bez ikakvih subvencija.

Krivokapić je kazao da je taj predlog za radnike daleko od prihvatljivog.

Radnici traže isplatu otpremnina od 6 do 14 hiljada eura, 177 eura po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika

"Oko 420 radnika koji su ranije napustili fabriku, otišlo je u sigurne penzije, od kojih su mnogi već i počeli da ih primaju, dok ovih 70 idu na Biro rada, tako da je razlika velika i to dvoje ne možemo izjednačiti", naveo je Krivokapić i dodao da će i njima biti isplaćene otpremnine ukoliko se za to nađe novac.

Oko 420 radnika KAP-a koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od 6 do 14 hiljada eura, 177 eura po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Oni su najavili blokadu izvoza aluminijuma za 4. novembar, ukoliko se do tada ne riješi pitanje njihovih otpremnina.

Bonus video: