Autoput neće ni ove godine

Vladi i Kinezima potrebni mjeseci da preciziraju sve detalje ugovora o izgradnji nove saobraćajnice od Podgorice do Mateševa
39 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2013. 14:52h

Iako su Kinezi spremni da po povoljnim uslovima daju kredit i da sa tim projektom uđu na tržište jugoistočnog dijela Starog kontinenta, a političari su prethodnih mjeseci govorili da bi izgradnja autoputa prema sjeveru mogla početi krajem ove godine, do toga sigurno neće doći makar još nekoliko mjeseci, odnosno do proljeća, saznaju “Vijesti nedjeljom”.

Izvori u Vladi i stručnim krugovima uključenim u ovaj projekat kažu da, iako se vlasti zbog mnogo čega žuri sa početkom realizacije ovog projekta, on neće početi makar još nekoliko mjeseci jer prvenstveno Kinezi, a i naša strana, žele da se ugovorom na koji treba da stave potpis dvije strane sve precizira.

Godinama se o autoputu pričalo napamet, bez ozbiljnog plana i, što je još bitnije, bez novca. Sada se toj priči mora pristupiti do kraja ozbiljno jer, iako Kinezi žele ovim projektom na mala vrata da uđu na evropsko tržište, to nikako neće uraditi brzopleto. Zbog toga će biti potrebni mjeseci da se preciziraju svi detalji ugovora, kaže izvor “Vijesti nedjeljom” iz Vlade

Najvredniji infrastrukturni projekat u istoriji države za vlast je dobra šansa da stvori privid da se pokreću krupne investicije, da investitori imaju povjerenja u vlast koju opterećuje toliko afera, te da se tema KAP makar malo gurne u drugi plan.

“I pored toga što je novac, koji je u dosadašnjoj priči o autoputu bio najveći problem, sada obezbijeđen, i to reklo bi se po vrlo povoljnim uslovima, to ne znači da će Kinezi potrčati da počnu. I kada se potpiše ugovor o izgradnji, tek predstoje ozbiljni poslovi na terenu koji znače geološka istraživanja, jer ne možete tek tako krenuti da gradite most koji vrijedi desetine miliona eura a da ne znate na kakvom terenu on treba da stoji. To je mnogo ozbiljan projekat i mora mu se tako pristupiti ako neko ne želi da ima ozbiljan problem. Vidjeli ste šta je jedan hrast napravio u Srbiji i šta znači nakandno projektovanje. To nijedna ozbiljna kompanija i banka sebi ne želi da dozvoli zbog svoje reputacije i finansija, makar šteta i ne išla na njen račun”, kažu sagovornici “Vijesti”.

Kineske kompanije CCCC i CRBC su prioritetnu dionicu autoputa Podgorica - Mateševo procijenile na 809 miliona eura. Od toga bi Crna Gora učestvovala sa 121 milion, a ostatak bi obezbijedile kineske korporacije kreditom tamošnje Exim banke. Rok otplate je 20 godina, grejs period pet godina i kamata dva odsto. Ministar finansija Radoje Žugić ranije je objasnio da bi ta vrlo povoljna kamata, praktično manja od inflacije "uz određene valutne kursne rizike mogla da poraste za oko deset procenata".

Bonus video: