Poljski konzorcijum daje ponudu za drugi blok Termoelektrane Pljevlja

"Dodavanjem instalacije koja smanjuje emisije iz starog bloka, postižemo znatno manju emisiju gasova od trenutne", rekao je Zarajčik
119 pregleda 2 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.10.2013. 11:18h

Konzorcijum poljskih firmi POL-MOT, Alstom, Foster Wheeler do ponedjeljka će predati Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) ponudu za izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, potvrdio je u razgovoru za “Vijesti” predsjednik POL-MOT grupe Andrej Zarajčik.

On je kazao da ponuda predviđa proizvodnju 260 megavati struje u čistoj tehnologiji baziranoj na domaćem uglju iz rudokopa Maoče.

“Cijenu ne mogu da saopštim, to će se znati 31. oktobra kada se otvore koverte”, rekao je Zarajčik.

"Znamo koliko je važno sa pozicije Crne Gore da se gradi drugi blok TE"

Zarajčik je kazao da je siguran da će njihova bonuda biti najbolja kada su u pitanju tehničke karakteristike.

“Nastupamo zajedno sa svjetskim liderom u proizvodnji najsavremenijih kotolova za energetiku Alstomom i Foster Vilerom koja je međunarodna grupa specijalizovana za oblast energetike. Oni imaju svoje pogone u Poljskoj, tako da uglavnom sve što bi bilo isporučivano Pljevljima bilo bi proizvedeno u Poljskoj”, objasnio je Zarajčik.

Poljski konzorcijum će, kako je kazao, uz ponudu za gradnju drugog bloka dati ponudu i za instalacije za smanjivanje emisije u postojećem bloku TE.

“Znamo koliko je važno sa pozicije Crne Gore da se gradi drugi blok TE i dodavanjem instalacije koja smanjuje emisije iz starog bloka, postižemo ukupno znatno manju emisiju gasova od trenutne. Sa aspekta zagađenja i zaštite okoline sigurno nudimo nešto što je najčistije i što su prihvatili čak i najstroži ekolozi”, rekao je Zarajčik.

On očekuje da će doći do faze u kojoj će biti nastavljeni pregovori o gradnji TE.

Zarajčik je istakao da su i prilikom sastanaka sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, ali i ostalim predstavnicima Vlade ministri te zemlje prenijeli spremnost Vlade Poljske da sudjeluje u finansijskoj konstrukciji, kako bi ponuda bila bolja.

“Ta zvanična deklaracija danas je predata Kavariću”, saopštio je juče Zarajčik.

Zarajčik

On je i predsjednik poljsko-balkanske trgovinske komore tako da je upoznat i sa ostalim potencijalnim investicijama koje bi mogle interesovati privrednike iz Poljske. Dobrim iskustvom koje imaju istakao je investiciju za Rudnik cinka i olova u Pljevljima, a rekao je i da bi mogli da ponude i rudarsku opremu po kojoj su poznati u svijetu.

“Kada bi se razvili kapaciteti rudnika Maoče imali bismo dobru saradnju u oblasti rudarske opreme. Tu smo među najboljima u svijetu i nalazimo se i na kineskom tržištu i čak smo vrlo zastupljeni. Kad bismo počeli saradnju na gradnji termo bloka ponudili bismo opremu”, rekao je Zarajčik.

On je istakao i da su upoznati sa situacijom u Rudniku mrkog uglja u Beranama koji se ne eksploatiše, ali da “zasada u to ne bi ulazili”.

“U narednih 18 godina bismo imali obezbijeđenu rudu sa Maoča, ali kada bi se dodatno povećala proizvodnja svakako bi smo i rudnik u Beranama razmotrili”, najavio je on.

Zarajčik je istakao da su “skoro pola energetskih kapaciteta na Balkanu pravile poljske firme”, navodeći da se sada vraćaju na to tržište i nude program revitalizacije zastarjele opreme.

Interesovanje i za KAP, ali kad se sredi "u finansijskom smislu"

Poljska firma Impex metal razmatra mogućnost da investira u oblast prerade metala i tu su zainteresovani za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), a Zarajčik je rekao da do saradnje može doći ako se “fabrika sredi u finansijskom smislu”.

Impex metal je, kako tvrdi, jedna od njihovih najvećih firmi u toj oblasti i ako bi se uspostavila posebna ekonomska zona za KAP investirali bi u Elektrolizu i Preradu gdje bi pravili konstrukcije od lima za potrebe automobilske industrije.

“Naši ljudi su detaljno proučili stanje u KAP-u i tehničko, a sigurno i ekonomsko i ja potvrđujem da ukoliko se situacija sa tom fabrikom sredi u finansijskom smislu, da smo zainteresovani da damo predlog investicija za preradu aluminijuma. Uslov je da KAP izađe iz bankrota i da se riješi problem povjerilaca”, rekao je on.

Zarajčik smatra da bi investicije u Elektrolizu i prerađivačke kapacitete bile isplative jer interesovanje u motorskoj industriji za proizvodima od aluminijuma raste, naročito kada su u pitanju dijelovi od lima za automobile.

“To je predlog za razmatranje, tržište bi bilo evropsko, a ne samo poljsko i to smo Kavariću predstavili kao potencijalnu mogućnost za veće investicije”, istakao je Zarajčik.

Poljska i Crna Gori bi mogle da sarađuju u oblasti turizma, proizvodnje solarne energije i izgradnje solarnih kolektora. Zarajčik tvrdi da bi se i u poljoprivredi moglo sarađivati i to u proizvodnji i preradi hrane, ali i mehanizacije gdje je istakao firmu Ursus koja se vraća na crnogorsko tržište sa traktorima i mehanizacijom.

Bonus video: