Šehović: Zatvoriti KAP ako ne nađemo kvalitetnog partnera

»Dobici su njihovi, a gubici su zajednički. Tome treba stati na kraj«, poručio je Šehović tokom rasprave o Predlogu zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru
0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.10.2013. 11:54h

Kombinat aluminijuma (KAP) bi trebalo zatvoriti, ukoliko se na tenderu za njegovu prodaju ne javi strateški partner koji je spreman da organizuje proizvodnju bez ikakvih subvencija, ocijenio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Damir Šehović.

On je na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet kazao da je država i suviše dugo bila talac te kompanije koja posluje po principu privatizacije dobitaka, a socijalizacije gubitaka.

»Dobici su njihovi, a gubici su zajednički. Tome treba stati na kraj«, poručio je Šehović tokom rasprave o Predlogu zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru.

Predlog je podnijelo 20 poslanika Demokratskog fronta (DF), sa zahtjevom da se zakon donese po skraćenom postupku.

Šehović je naveo da je zakon intresantan u smislu da je njegov cilj definisanje jasnih kriterijuma ko može biti kupac na tenderu koji će biti raspisan.

»Član koji kaže da je obaveza Vlade kupovina Kombinata ukoliko se niko ne javi na tender, što znači da se zakonom obavežemo da ga država otkupi i na svoja leđa i dalje nosi proizvodnju koja je nerentabilna, to je nešto što SDP ne može da podrži«, poručio je Šehović.

Prema njegovim riječima, ukoliko KAP može da posluje bez subvencija države i ukoliko za takav KAP postoji interesovanje strateškog investitora onda ga treba prodati.

"Ako ne može i ako treba i dalje iz džepova naših građana finansirati proizvodnju koja je osuđena na propast, onda ga treba zatvoriti«, smatra Šehović.

Prema njegovim riječima, treba prestati na radnike KAP-a gledati kao na radnike prvog reda, a na sve ostale kao na radnike drugog reda.

Crna Gora bitnija od KAP-a

Crna Gora je, kako je naveo, preča od KAP-a i u ovoj državi ne postoje građani ili radnici prvog i drugog reda.

»Ovakav Predlog mora da pretrpi promjene, dio za kriterijume je u redu, a modifikovati ovaj dio za kupovinu KAP-a«, dodao je Šehović.

Poslanik DF-a, Nebojša Medojević kazao je da ta partija nastavlja svoju političku borbu da se spriječe štetne posljedice odluka koje su u kontinuitetu donosi Vlada kada je u pitanju rudarsko-metalurški kompleks.

»Moramo reći da li ova država želi industriju i moramo reći šta je to u ovoj državi što može biti osnov za razvoj industrije i privrede, to nije mudrost. Svaka država mora do maksimuma da iskoristi resurse kojima raspolaže«, rekao je Medojević.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ima resursa ali i dosta pogrešnih odluka.

»Ne možemo odluke o tome da li će Crna Gora imati industriju ostaviti privatnom sektoru. KAP planira da se proda licima koja imaju uporišta u u organizovanom kriminalu«, tvrdi Medojević.

Bonus video: