Vladi se ne raskida sa kupcem "Asa"

Prihvaćen je zahtjev bolnice Kodra da poreski dug od 206,6 hiljada plati imovinom...
61 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2013. 19:40h

Vlada će čekati još 10 do 15 dana da ruska kompanija Njega turs, koja više od 11 godina ne završava hotel As u Perazića dolu, dostavi finansijske garancije za investicione obaveze koje je prihvatila aneksom ugovora, saopštio je ministar uređenja prostora i turizma Branimir Gvozdenović nakon sjednice Vlade.

On je kazao da će, ukoliko garancije ne budu dostavljene, ugovor biti raskinut.

Savjet za privatizaciju je još u martu odlučio da raskine ugovor sa partnerima za hotele As, Centar Igalo, i žabljačke Jezera i Planinka. Međutim, u septembru je za As i Centar Igalo partnerima ponuđen aneks ugovora, dok je za ostale pokrenut sudski postupak raskida ugovora. Naknadni rok od 30 dana koji je ranije dat Njega tursu ističe sjutra.

Gvozdenović je naveo da će aneks ugovora za Centar Igalo biti najvjerovatnije potpisan naredne sedmice sa HTP Primorje koje je dostavilo garanciju.

“Za Jezera i Planinku u toku je sudski postupak raskida ugovora i nije moguće precizirati kada će biti završen. Ukoliko bi se i ti partneri javili i ponudili ono što je dogovoreno sa ova dva aneksa, mogli bismo razmisliti o povlačenju tužbe, ali za sada taj postupak ide po sudskoj proceduri”, kazao je Gvozdenović.

Vlada je juče usvojila predlog izmjena Zakona o socijalnom savjetu, prema kojem članovi ovog tijela koje predlažu sindikati i Unija poslodavaca neće više imati status javnog funkcionera, a time neće imati i neke obaveze poput one da prijavljuju imovinu i da ta prijava bude javna na sajtu.

Usvojena je i informacija o realizaciji međusobnih obaveza sa Duvanskim kombinatom u stečaju i zaduženo je Ministarstvo finansija da kompaniji odloži plaćanje poreskih obaveza od 2,5 miliona i omogući izdavanje akciznih markica u visini poreskog kredita po osnovu PDV-a i poreza na dobit. Iz Vlade je saopšteno da odobravaju izdavanje akciznih markica u cilju nastavka procesa proizvodnje i poboljšanja socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih. Radnici ove fabrike blokirali su izvoz cigareta tražeći akcizne markice i isplatu zaostalih plata.

Na sjednici je usvojena i izmjena uredbe o uslovima i kriterijumima za objavljivanje liste poreskih dužnika, prema kojoj će ubuduće Poreska uprava umjesto 100 objavljivati spisak sa 200 najvećih dužnika. Lista se objavljuje kvartalno, pa je druga trebalo da bude objavljena 1. oktobra, ali još nije.

Prihvaćen je zahtjev bolnice Kodra da poreski dug od 206,6 hiljada eura plati imovinom, odnosno poslovnim prostorom koji ima u centru Podgorice.

Za predstavnike većinskog državnog kapitala u Elektroprivredi predloženi su dosadašnji članovi Odbora direktora Srđan Kovačević, Nikola Martinović i Miodrag Čanović, a novi je Miodrag Radonjić iz Ministarstva finansija umjesto bivšeg pomoćnika ministra finansija Borisa Buškovića.

Savin kuk MB turistu do marta 2014.

Sa prošlogodišnjim zakupcem Ski centra Durmitor, u okviru kojeg radi skijalište Savin kuk, firmom MB turist, potpisan je aneks ugovora o zakupu do marta 2014.godine, bez obzira što ga je kupio državni Investiciono-razvojni fond.

Vlada je usvojila informaciju o kupoprodaji nepokretnosti Ski centra Durmitor u stečaju, koji je dobio IRF. U dokumentu se navodi da je zbog predstojeće sezone do koje je ostalo još dva mjeseca potrebno skijalište izdati zakupcu koji je njime gazdovao prošle godine.

“U roku od dva mjeseca nije moguće naći renomiranog partnera koji bi ušao u dugoročni zakup ili u zajedničko ulaganje sa IRF-om ili državom. Uz to, treba otkloniti i probleme kako bi tender bio raspisan na adekvatan način”, objašnjeno je u informaciji.

Vlada je usvojila i predlog izmjena Zakona o radu kojim je predviđeno da se radnicima, kojima zbog stečaja u firmama gdje su radili nije uplaćivan radni staž, on poveže preko Fonda rada kako bi im time bio omogućen odlazak u penziju

Povezivanje staža za stečajce

Vlada je usvojila i predlog izmjena Zakona o radu kojim je predviđeno da se radnicima, kojima zbog stečaja u firmama gdje su radili nije uplaćivan radni staž, on poveže preko Fonda rada kako bi im time bio omogućen odlazak u penziju.

Direktor Direktorata za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Slobodan Filipović juče nije mogao da kaže na koji će način biti obezbijeđen budžet Fondu rada za plaćanje ovih troškova. Fond rada je do sada služio za isplatu otpremnina radnicima koji su bez svoje krivice ostali bez posla usljed stečaja i likvidacija kompanija, a novac je prihodovao od doprinosa od 0,2 odsto od bruto plate zaposlenih i iz državnog budžeta.

Filipović nije mogao da precizira ni koliko bivših radnika će moći da koristi ovu povoljnost, navodeći da je otpremnine do sada tražilo preko 20 hiljada radnika.

Građani plaćaju i milion duga nikšićkog mlina

Dug nikšićkog Mlina “Muharem Asović “ od 1,1 milion eura, koliko ta firma duguje kiparskom Ciprusu, otplatiće poreski obveznici, odlučila je Vlada. Kako je objašnjeno u Vladinoj informaciji, taj dug je nastao na osnovu prethodno sprovedenog parničnog postupka, a Vlada se zaključkom iz 2007, kada je mlin privatizovan, obavezala da će da preuzme taj dug u slučaju negativnog rješenja sudskog spora sa kiparskom firmom.

Galerija

Bonus video: