Radnici KAP-a najavili blokadu izvoza aluminijuma

Predstavnik radnika koji su stekli pravo na penziju, Radovan Tošković kazao je da ne znaju šta će se desiti do tada, ali da je trenutna odluka da blokiraju izvoz aluminijuma
79 pregleda 6 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.10.2013. 11:27h

Bivši i sadašnji radnici Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), koji su stekli pravo na penziju, blokiraće 4. novembra izvoz aluminijuma iz fabrike, ukoliko se do tada ne riješi pitanje njihovih otpremnina.

Predstavnik radnika koji su stekli pravo na penziju, Radovan Tošković kazao je da ne znaju šta će se desiti do tada, ali da je trenutna odluka da blokiraju izvoz aluminijuma.

On je naveo da se njihov advokat Zoran Piperović nije sastajao sa ministrom ekonomije, Vladimirom Kavarićem, kako je ranije najavljeno, niti zna kada bi taj sastanak trebalo da bude održan.

Prema njegovim riječima, radnici smatraju da je trenutnu situaciju prouzrokovao šef menadžmenta KAP-a, Nebojša Dožić.

"Dožić svojim izjavama i neznanjem blokira rad i dogovore Vlade, KAP-a i nas radnika. Nećemo dozvoliti da nas njegov klan sa ostalim direktorima cjelina u KAP-u zamajava u vezi sa našim zahtjevima, kako nas penzionere tako i ostale zaposlene u KAP-u", smatra Tošković.

Dožić je, prema riječima Piperovića, trebalo da Kavariću pošalje spisak radnika koji su se penzionisali nakon uvođenja stečaja u KAP-u.

Penzioneri zahtijevaju isplatu otpremnina i prema riječima Piperovića, dogovor je bio da Dožić dostavi spisak penzionera Kavariću, nakon čega bi ih Kavarić poslao ministru finansija, Radoju Žugiću, čiji bi resor odredio sumu koju mogu izdvojiti za otpremnine.

Dožić je negirao da je trebalo da dostavi spisak Kavariću sa preko 400 penzionera.

"Penzioneri KAP-a su bivši radnici i ne rade više u KAP-u. Moja obaveza je da dostavim spisak sa oko 70 radnika koji su višak, a sa penzionerima nemam nikakve veze", rekao je ranije Dožić.

Oko 420 radnika KAP-a koji su stekli pravo na prijevremenu penziju traže od uprave i države isplatu otpremnina, uplatu beneficiranog staža i isplatu novca iz stambenog fonda.

Država je do sada pozitivno odgovorila na prva dva zahtjeva. Već je uplaćeno oko 2,2 miliona eura za povezivanje radnog staža i beneficije, a u narednom periodu trebalo bi da budu uplaćene i otpremnine.

Radnici traže isplatu otpremnina od 6 do 14 hiljada eura, 177 eura po godini staža iz stambenog fonda i uplatu beneficiranog staža za 240 radnika.

Posljednjim izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju oko 420 radnika KAP-a steklo je pravo na prijevremenu penziju. Njih 166 je već steklo pravo na penziju, ali preostalih nešto više od 250 radnika čekaju na uplatu 2,2 miliona eura za beneficirani radni staž.

Bonus video: