Država da formira osiguravajuću kuću, i razbije monopol Lovćena

Prema izvještaju 12 osiguravajućih kuća je ostvarilo u prošloj godini dobiti od dva miliona eura
74 pregleda 2 komentar(a)
Lovćen osiguranje, Foto: Boris Pejović
Lovćen osiguranje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.10.2013. 15:34h

Država bi morala da razmisli da formira svoju osiguravajuću kuću kako novac koji se po osnovu osiguranja izdvaja iz budžeta ne bi odlazio u inostranstvo, i potrebno je da promijeni poresku politiku u cilju prikupljanja većeg novca po tom osnovu od osiguravajućih kuća, te pronađe rešenje za razbijanje monopola osiguravajuće kuće Lovćen.

To su najvažnije poruke koje su se mogle čuti u Skupštini koja je završila raspravu o Izvještaj u o stanju na tržištu osiguranja u prošloj godini o kome će se naknadno izjasniti.

Prema izvještaju 12 osiguravajućih kuća je ostvarilo u prošloj godini dobiti od dva miliona eura.

U Evropi nema ovakvih stopa

Socijalistička narodna partija(SNP) najavila je da je spremila izmjene predloga zakona o porezu na premije osiguranja koji će uputiti u skupštinsku proceduru kako bi osiguravajuće kuće platile više novca državi po tom osnovu.

Poslanik SNP–a Aleksandar Damjanović kazao je da bi budžet izmjenama poreske poltike mogao prihodovati oko dodatnih šest miliona eura.

“U toj oblasti je trenutno najniža poreska stopa i to šest odsto na obavezno osiguranje na autoodgovornosti i tri odsto na kasko osiguranje , a to je rešenje iz 2004. godine. Te stope nema u Evropi.Zašto se ne bi uvela jedinstvena poreska stopa od devet odsto na sve premije” kazao je Damjanović, dodajući da je prošle godine ukupna premija osiguranja bila oko 60 miliona eura.

On je dodao da Agencija za nadzor tržišta osiguranja ima mehanizme da spriječi osiguravajuće kuće da eventualni poreski trošak preliju na građane, te da se ne boji da neka može pobjeći sa tržišta.

Damjanović je ponovio raniji stav SNP-a da država treba da ima osiguravajuću kuću u svom vlasništvu što je podržao Mladen Bojanić (Pozitivna).

“Tržište je koncentrisano, odnosno imamo monolol koji treba da se ukine. Napravljena je greška kad smo prodali Lovćen osiguranje i sada to treba da se mijenja. Naše državne kompanije smo prodavali stranim državnim kompanijama i to smo nazivali privatizacijom što je pogrešno“ kazao je Bojanić.

Lovćen ima 40 odsto tržišta

Predsjednik Skupštine i lider SDP–a Ranko Krivokapić pitao je koliko država na ime osiguranja plaća osiguravajućim kućama.

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor tržišta osiguranja Branko Vujović kazao je da nemaju podatke koliko ko plaća na ime osiguranja, već imaju podatke po određenoj premiji.

„Od 12 osiguravajućih kuća samo je šest possovalo pozitivno tako da je još uvijek nesigurno da se mijenjaju tarife, a jedan od razloga za njihovo preispitivanje su visoki troškovi osiguranja. Saglasni smo da se pokrene incijativa da se uradi analiza koja bi ispitala opravdanost promjene poreske politike“ kazao je Vujović.

Kako je objasnio, koncentracija tržišta se promijenila poslednjih godina i Lovćen osiguranje ima sada učešće od oko 40 odsto, te da se ono smanjuje iz godine u godinu.

Radivoje Nikčević (DPS) kazao je da je tržište osiguranja u razvoju i da će se sa kretanjem ekonomije na bolje ta oblast pokazati kao značajan finasijski resurs države.

Bonus video: