Sve češća praksa: Cijena na kasi veća od one na rafu

Potrošači upozoravaju na nezakonito isticanje cijena kod trgovaca i traže akciju Tržišne inspekcije
27 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2013. 17:40h

Neusaglašene cijene na rafovima prodavnica i fiskalnim kasama, isključivo na štetu potrošača koji plaćaju cijenu veću od očekivane je svakodnevna pojava sa kojom se susreo i stanovnik Podgorice D. B.

On je nakon trgovine u marketu u podgoričkom tržnom centru poslao fotografiju “Vijestima” na kojoj se vidi da je nivea balsam poslije brijanja platio za gotovo euro skuplje u odnosu na cijenu koja je istaknuta na polici ispred artikla.

Kada je riječ o propustima trgovaca kod isticanja cijena, u tekućoj godini utvrđeno je ukupno 2.145 nepravilnosti, od čega 1.828 se odnosi na nepropisano isticanje obavještenja o cijenama

“Proizvod je izložen sa cijenom 4,34 eura. Prije kupovine sam pitao prodavačicu da li je to cijena za taj proizvod, što mi je ona i potvrdila nakon provjere bar koda. Prilikom plaćanja na kasi mi je otkucana cijena od 5,29 eura, pa sam prodavačici skrenuo pažnju da imaju drugačije istaknutu cijenu. Na ovo sam dobio odgovor da može samo da vrati proizvod ukoliko ga ne želi, ali mi ga ne može dati po cijeni koja je istaknuta na polici”, kazao je čitalac “Vijesti”.

On je rekao i da se na taj način direktno krše prava potrošača jer se dovode u zabludu, a smatra da se to svjesno radi.

“Vijesti” nijesu uspjele da stupe i kontakt sa poslovođom te prodavnice, jer se nije javljala na broj telefona poznat redakciji, ali su radnice objasnile da se dešava da mušterije uzmu sličan artikal sa različitom cijenom i da na taj način dolazi do greške.

Direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Olga Nikčević kazala je da svakodnevno dobijaju iste pritužbe potrošača, da je pojava “uzela maha” zbog čega su i tražili od Tržišne inspekcije da sprovede akciju.

“Nepravilno isticanje cijena je toliko učestalo da mi više sa tim ne možemo da se nosimo i Inspekcija treba da se umiješa. Nijesu u pitanju nekolike radnje, već se to radi u svim marketima, bez razlike”, kazala je Nikčević.

Ona je podsjetila da je su trgovci dosta dugo dobro vodili računa o isticanju cijena i da je slična akcija sa Tržišnom inspekcijom vođena prje četiti ili pet godina ali da je sad, očigledno, vrijeme da se ona ponovi.

“Do sada se nikad nije desilo da Tržišna ne postupi po našoj prijavi ali to nije lak posao jer je potrebna opsežna akcija”, kazala je ona.

Ipak, glavna tržišna inspektorka Nada Đurđić objasnila je da ne planiraju pojačanu kontrolu jer nijesu primijetili povećan broj pritužbi.

"Tržišna inspekcija prema planu rada, između ostalog, vrši inspekcijski nadzor i nad prometom prehrambenih artikala u maloprodajnim objektima, kao i objekata koji se bave prometom roba široke potrošnje. Nad ovom vrstom proizvoda vrši se kontinuirana kontrola, kako po planu rada, tako i po inicijativama građana, pa se ne planiraju posebne akcije”, rekla je ona.

Prema podacima Tržišne inspekcije, kako je istakla, nema povećanja pritužbi građana po pitanju neodgovarajućeg isticanja i tačnosti cijena, odnosno da istaknuta cijena ne odgovara onoj koja se naplaćuje kupcu preko poreske registar kase. Njihovi inspektori, kako je kazala, kontrolišu isticanje cijena, tačnost u njenom formiranju kroz poslovnu dokumentaciju, kao i kontrolu tačnosti cijene kod naplate preko fiskalne kase, odnosno računa.

Zbog „grešaka” više od dvije hiljade kazni

Đurđić je kazala da je tokom ove godine Tržišnoj inspekciji podnesena 41 žalba potrošača zbog nepravilnosti kod isticanja cijena, a od tog broja 10 se odnose na cijene usluga, četiri na obmanjujuće oglašavanje kod isticanja cijena, a ostalo na druge “greške” kod isticanja cijena.

“Kada je riječ o propustima trgovaca kod isticanja cijena, u tekućoj godini utvrđeno je ukupno 2.145 nepravilnosti, od čega 1.828 se odnosi na nepropisano isticanje obavještenja o cijenama, a 317 na nepropisano isticanje obavještenja o popustima i sniženjima”, rekla je Đurđić, dodajući da su zbog toga izdali 2.145 prekršajnih naloga.

Galerija

Bonus video: