Skupština konačno izabrala članove Savjeta Centralne banke: Kasnili 20 mjeseci

Detaljnije rasprave u parlamentu o izboru četiri člana Savjeta CBCG u parlamentu nije bilo
468 pregleda 8 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Centralna banka Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.07.2018. 14:57h

Skupština je danas izabrala Milorada Jovovića, Nikolu Milovića, Ruždiju Tuzovića i Zoricu Kalezić za članove Savjeta Centralne banke i time nakon godinu i osam mjeseci zakašnjenja popunila to tijelo vrhovne monterane institucije sa predstavnicima koje se biraju na predlog parlamenta.

Oni su izabrani na predlog odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Jovović, koji je član CANU i bivši dekat Ekonomskog fakulteta, je produžen mandat člana Savjeta CBCG, dok su preostala tri kandidata novi članovi. Milović je aktuelni dekan Ekonomskog fakulteta, Tuzović je tokom karijere u bankarskom sektoru bio zaposlen u Prvoj banci i Crnogorskoj komercijalnoj banci, a bio je i savjetnik doskorašnjeg predsjednika države Filipa Vujanovića. Kalezić je obavljala u ranijem periodu funkciju savjetnika glavnog ekonomiste vrhovne monetarne institucije i radila je pri Svjetskoj banci.

Detaljnije rasprave u parlamentu o izboru četiri člana Savjeta CBCG u parlamentu nije bilo. Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je ukazao da je bivši predsjednik odbora za ekonomiju Vujica Lazović pokrenuo proceduru za popunu ovih mjesta u CBCG, ali da je nakon njegovog odlaska to stopirano, te da se na jedan netransparentan način u roku od 24 sata završava taj postupak.

"To ukazuje na sumnju da onaj koje bio zadužen da sprovede zakon vrši političku opstrukciju. Imamo probleme u odnosu parlamenta i CBCG, imamo najave sudskih postupaka koji se tiču odluka parlamenta i upitnih odlue prethodnog Savjeta CBCG.Stanje u matičnim odbrima je takvo da moramo povesti računa kako radimo i kakve poruke šaljemo", kazao je Damjanović.

Aktuelni predsjednik Odbora za ekonomiju Predrag Sekulić je kazao da predlagač nije prekršio zakon i da je i do sada Savjet CBCG bio kvalitetan, te da nema sumnje da će tako biti ubuduće.

Usvojen i drugi rebalans budžeta

Poslanci su usvojili i drugi rebalans ovogodišnjeg budžeta. Drugi rebalans državnog budžeta za svega šest mj eseci pokazao je da skoro ništa od onoga što je bilo planirano u “godini štednje i stabilizacije” nije ostvareno jer je došlo do drastičnog pada prihoda od akciza, tekući izdaci nijesu zadržani na prethodnom nivou već su povećani, broj zaposlenih u javnoj upravi nije smanjen već značajno uvećan, deficit je porastao sa prvobitno planiranih 114 miliona na 142, a potreba za zaduživanjima nije prvobitno planiranih 295 miliona već 739 miliona.

Centralna banka je nedavno upozorila Vlade du su državne finansije neodržive i da mora striktno poštovati mjere štednje.

Prema novom rebalansu budžet pad prihoda od akciza u ovoj godini, zbog organizovanog šverca cigareta, iznosiće 14 miliona eura. Zbog toga je izmijenjen akcizni kalendar( usvojene su izmene zakoan o akcizama) koji predviđa smanjenje akciza po paklici za 20 do 30 centi u septembru i odustajanje od planiranog novog povećanja akciza na cigarete u januaru naredne godine. Akciza na gazirana pića biće smanjena za 10 centi po litru.

Usvojene su izmjene zakona o poštanskim uslugama kojima je definisano da Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost neće plaćati trošak univerzalnog servisa Pošti Crne Gore.

Bonus video: