Pripreme za zimsku sezonu: Na Žabljaku prošlogodišnje cijene

"Najvažnije je da bude snijega", kaže Boro Nikolić
4 komentar(a)
Savin kuk, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 22.10.2013. 11:39h

Većina hotelijera dostavila je lokalnoj turističkoj organizaciji cijene za narednu zimu koje su, kako kaže direktor Boro Nikolić, na prošlogodišnjem nivou.

"Formirane su za pojedine periode. Neki su se orjentisali na novogodišnje paket aranžmane. Većina će usluge nuditi na bazi polupansiona, neki na bazi spavanja sa doručkom uz mogućnost doplate za pansion ili polupansion. Polupansion u dvokrevetnoj sobi tokom januara kreće se u rasponu 35 do 40 eura po osobi. Tokom februara oko 30 eura. Utisak je da kod njih postoji optimizam uprkos lošim iskustvima iz prethodnih godina ali i još uvijek nedefinisanom statusu skijališta Savin kuk. Najvažnije je da bude snijega", kaže Nikolić.

On je dodao da će turistička privreda Žabljaka biti prisutna na promociji u Podgorici, tomom novembra i na sajmu u Beogradu početkom decembra ali i na svim prezentacijama i sajmovima na kojim će učestvovati Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Za razliku od Nikolića kod hotelijera koje smo kontaktirali nema mnogo optimizma. Kako zbog iskustava od ranijih godina, kada je turistički buking trajao nekoliko novogodišnjih dana a potom bio sve lošiji, tako i zbog situacije na najvećem durmitorskom skijalištu Savin kuku gdje još uvijek nema ni naznaka o pripremama za nastupajuću zimu.

Stečajni upravnik u Ski centru „Durmitor“ Čedo Gospić ranije je saopštio da će skijalište „sigurno raditi“. U junu ove godine ovaj kompleks je za 1,5 miliona eura kupio Investiciono razvojni fond. Nedavno je saopšteno da primopredaja još uvijek nije izvršena jer ima pitanja koja tek treba rješavati. Umjesto uobičajenog remonta „vremešnih“ uspinjača i ski liftova i dobijanja upotrebnih dozvola na skijalištu se ništa ne dešava. U međuvremenu dogodila se blokada otpočetih radova na ski infrastrukturi od strane grupe nekadašnjih radnika koji traže da im se ispune prava iz radnog odnosa i zaostale plate.

Kako se to stanje reflektuje na turističku privredu svoj stav iznosi Milenko Stijepović, vlasnik hotela „Javor“.

"Ne možemo od sezone očekivati ništa jer je skijalište uslov svih uslova. Tamo se ništa ne dešava što već sada direktno uslovljava nemogućnost prihvatanja rezervacija. Agencije i pojedinci već traže cijene sa skijališta a njih još uvijek nema. Svi ćute i meni to liči na neku igru možda i sabotažu. Ovo što se mi pripremamo, što punimo zamrzivače, to je sekundarno. Ovo je na neki način igra nerava. Prošle godine su nadležni najavljivali i stavljanje u funkciju skijališta Štuoc a tamo se investiciono ni prstom nije mrdnulo", kaže Stijepović.

Vlasnik hotela „Zlatni bor“ Radovan Bojović primjećuje da u tom smislu i ova jesen podsjeća na prethodne kada je u pitanju priprema skijališta. On očekuje da će Savin kuk raditi ali su mu u sjećanju prošlogodišnje alarmantne vremenske prognoze i izvještaji koji su značajno uticali na lošiju posjećenost.

Njegov kolega, vlasnik hotela „MB“ i zakupac skijališta Savin kuk prošle zime i ljetos Vukomir Marjanović očekuje da će se pitanje skijališta ubrzo riješiti i prisjeća se prošlogodišnjeg nevremena koje je izazivalo prekide u saobraćaju što je uticalo na posjetu.

Bonus video: