Poljoprivrednici: Petar Ivanović da kaže kome daju 50 miliona

“Možemo Vam odati priznanje za kredit iz Emirata, ali samo ako novac bude išao ka poljoprivrednicima, no rekli ste da ga mogu dobiti samo “veliki”
137 pregleda 16 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Petar Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.10.2013. 15:58h

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović ni nakon insistiranja poljoprivrednika nije objasnio koji projekti mogu biti podržani novcem koji je odobren iz Fonda za razvoj Abu Dabija, ni na koji način se može doći do tih 50 miliona dolara ili 37 miliona eura.

Ivanović je na tematskoj sjednici Socijalnog savjeta kazao da je zadovoljan napretkom koji ta djelatnost ostvaruje.

Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) Ivanovića su optužili da se nemarno odnosi prema poljoprivredi i ljudima koji se bave proizvodnjom, da ih ignoriše i isključuje iz donošenja odluka, drži monologe i promoviše se u medijima te da je “odnos Vlade i resornog ministarstva nezadovoljavajući i ne doprinosi razvoju”.

"Ne radimo dovoljno u Crnoj Gori, nemojte se ljutiti, ali svi morao da radimo mnogo više. Vi samo kritikujete, a nemate inicijativu niti ste dali sugestije za novi agrobudžet"

Predsjednik Odbora UPCG za poljoprivredu Željko Vidaković pitao je Ivanovića da li je neko vidio interes da zakupi državno zemljište na Kapinom, Šaskom ili Grahovom polju na samo godinu. Ivanović nije konkretno odgovorio ko se interesovao, ali je istakao da imaju 16 ponuda te da su počeli da razgovaraju i sa ostalim opštinama o zakupu poljoprivrednog zemljišta koje se ne obrađuje, a nije privatno.

“Možemo Vam odati priznanje za kredit iz Emirata, ali samo ako novac bude išao ka poljoprivrednicima, no rekli ste da ga mogu dobiti samo “veliki”, jesu li to Plantaže ili “Vektra Jakić”, jer trećeg velikog u poljoprivredi nema”, kazao je Vidaković.

Ivanović je odgovorio da neće biti za Plantaže, a za “Jakić” nije precizirao.

Vidaković je rekao da se ne zna ima li Crna Gora agrarnu politiku te im je od novca veći problem sistemski jer nemaju zakonskih uslova da nešto poprave.

Predstavnik mljekarske industrije Dragoljub Nenezić kazao je da se raspitivao kod banaka, na sajtu Ministarstva i u Investiciono razvojnom fondu (IFR), ali da niko ne zna kako se može doći do kredita iz Emirata.

Ivanović je poručio poljoprivrednicima i da se "manu priče"

“Kako da pišemo projekte kad ne znamo koje kriterijume treba da zadovoljimo. To moramo znati na vrijeme kako se ne bi ostvarila predviđanja, koja ne znam na čemu temeljite, da neće biti projekata”, kazao je Nenezić.

Ivanović je nedavno, nakon insistiranja u medijima, saopštio da je Crnoj Gori odobren kredit na rok od 15 godina uz tri godine grejs perioda i kamatnu stopu od tri odsto, ali ne i kome i za koje projekte će novac biti usmjeren i pod kojim uslovima.

Poljoprivrednik Ratko Vujošević je istakao da od pamtivijeka vlast sa seljacima radi što im je volja te da iako su po katastru oni većinski vlasnici države niko ih ništa ne pita.

“Govorite nam da treba da radimo više, a može li više od 12 do 16 časova 365 dana u godini”, pitao je Vujošević.

"Ne radimo dovoljno u Crnoj Gori, nemojte se ljutiti, ali svi morao da radimo mnogo više. Vi samo kritikujete, a nemate inicijativu niti ste dali sugestije za novi agrobudžet", rekao je Ivanović dodajući da "ne pada na emocije".

On je poručio poljoprivrednicima i da se "manu priče".

"Ne mogu da razumijem da se ljutite što sam nakon nekoliko decenija pokrenuo inicijativu za zakup zemljišta. Nelogični su vam uslovi za subvenciju goriva, a nije vam bilo nelogično to što ih ranije nije bilo", kazao je Ivanović.

Optužen je i da je doveo nestručne ljude u Ministarstvo te da sarađuje sa Montenegro biznis alijansom, čijeg je predsjednika doveo za pomoćnika, a na štetu UPCG, što je on negirao.

Bošković sada ne zna da li OKU važi

Ministar rada i predsjednik Savjeta Predrag Bošković uputio je predstavnike Unije slobodnih sindikata da tumačenje o tome da li postoji Opšti kolektivni ugovor, traže od odbora za kontrolu njegovog sprovođenja i rekao da Savjet nije nadležan da se o tome izjašnjava.

Problem je, kao što je ukazala predstavnica UPCG Suzana Radulović, u tome što je odbor prestao da važi kad i OKU, a to je 30. septembar prošle godine.

Predstavnik USS u Savjetu Zvonko Pavićević je tražio da se o tome izjasne zato što predstavnici SSCG "obmanjuju javnost da je taj akt i dalje na snazi, čak i na međunarodnim skupovima". Stav USS, UPCG, a do juče i Ministarstva je bio da OKU ne važi, tako da pozivanje Boškovića na odbor koji je predviđen, kako je Radulović kazala, "nepostojećim aktom" je neozbiljno.

"Shodno pravnoj nauci i zdravoj logici jasno je da OKU ne važi i molim vas da se uozbiljite", kazala je Radulović.

>>>>Pozitivna: Ivanović da objelodani projekte za koje dobijeno 50 miliona

Bonus video: