DF predlaže lex specialis: Da KAP ne može svako da kupi

Pravnim aktom posebno definisano da se KAP ne može prodavati kao imovina već isključivo kao preduzeće
122 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 21.10.2013. 11:38h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) predali su Skupštini Predlog zakona o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, kao lex specialis, uz očekivanje da ga parlament razmatra već sjutra na redovnom zasjedanju i donese po skraćenom postupku. Predlogom zakona, koji ima pet članova, definisan je čitav model kako se i na koji način može prodati Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP). Poslanik DF-a, Nebojša Medojević, rekao je da je tim pravnim aktom posebno definisano da se KAP ne može prodavati kao imovina već isključivo kao preduzeće, kao i da ne može bilo ko da učestvuje u njegovoj kupovini.“Kupovina se mora obavljati javno, a isto tako treba da bude i dostavljanje ponuda. Ponude treba da sadrže određene uslove koji podrazumijevaju da KAP može da kupi samo strateški investitor, odnosno firma koja se bavi istom industrijom i koja ima bolje reference i rezultate i veći obrt nego KAP”, saopštio je Medojević na konferenciji za novinare. Te firme, odnosno potencijalne investitore, kako je naveo, treba provjeriti i analizirati. One treba da dostave biznis i plan investicija.“Ukoliko zaista dobijemo ponudu od nekog strateškog investitora koji je spreman da kroz modernizaciju i restrukturiranje napravi KAP rentabilnim i profitabinim, onda je sekundarno govoriti o cijeni”, kazao je Medojević.Prema informacijama DF-a, kako tvrdi Medojević, trenutno vlast ima dva modela mogućeg rješenja problema u KAP-u.“Jedan je model kojmi bi trebalo da se KAP zatvori. Taj model gašenja u principu pokazuje prvo nesposobnost vladajuće elite da koristu nacionalne resurse za ekonomski rast, a drugo strah od otvaranja dokumentacije i dosijea jer tamo leže dokazi koji treba novom državnom tužiocu da posluže za pokretanje pitanja odgovornosti”, smatra Medojević.Medojević tvrdi i da vlast razmatra model da se imovina KAP-a proda subjektima “sa one strane zakona”.“DF pokušava da u ovom trenutku kada su otvorene sve arterije i vene privrednog organizma Crne Gore, jednom intervencijom vidi da li postoji politička volja u Skupštini da se spriječe ova dva scenarija”, rekao je Medojević.

DF predloženim zakonom, kako je saopštio, ostavlja mogućnost Vladi da, ukoliko se niko ne javi na tender, sa svim elementima u reprolancu napravi određenu analizu, kako bi se vidjelo pod kojim uslovima KAP i čitav reprolanac može biti profitabilan i rentabilan.“Država može da se pojavi kao ultimativni posljednji kupac ukoliko niko ne bude htio da kupi imovinu KAP-a. Država to može da uradi uz prethodno napravljen precizan plan koji su to uslovi koji KAP čine profitabilnim i na koji rok”, dodao je Medojević.On je rekao da je prema internim evidencijama DF-a, KAP već pet puta opljačkan na isti način, koalicijom krupnog kapitala, kriminala i vrha Demokratske partije socijalista (DPS), uz ćutanje države i svih institucija, počev od sindikata KAP-a do vrhovnog državnog tužioca.“Svi su bili dio te zavjere koja je koštala državu Crnu Goru preko milijardu eura samo u posljednjem navratu, a ako bi uzeli ukupne bilanse šteta od 1990. godine vjerovatno bi došli do čitavih tri milijarde euar”, smatra Medojević.DF je zakon predložio kao lex specialis imajući u vidu da se njime dodatno uređuje postupak prodaje kroz stečaj, u konkretnom slučaju privrednih subjekata u rudarsko-metalurškom sektoru. Poslanik DF-a i potpredsjednik parlamenta, Branko Radulović, ocijenio je da je Crna Gora danas zatočenik u pravnom, ekonomskom, ekološkom, održivom i svakom drugom smislu jedne pogrešne protivzakonite i kriminogene politike koja se dešava u KAP-u i oko KAP-a u posljednjih 20 godina.“Kada kažem političke pogrešne politike tada je jasno ko su akteri i ko su odgovorni za takvu politiku. To je aktuelna vlast. Kada kažem zatočenik u pravnom smislu, tada mislim na sve one protiv zakonite radnje koje se dešavaju u KAP-u i za koje treba neko da odgovora”, rekao je Radulović.

On je najavio da će DF objediniti sve tužbe i procesuirati ih protiv 20 i više odgovornih osoba, prethodnih vrhovnih državnih tužilaca, koji su, kako tvrdi, bili glavni zaštitnici anticrnogorske i protiv zakonite politike u KAP-u i oko KAP-a. Radulović je saopštio da je pogrešna anticrnogorska i protivzakonita politika u KAP-u do sada koštala Crnu Goru više od jedne milijarde.“Za sve to imamo dokaze, a još nenaplaćena faktura bez obzira kakva će biti sudbina KAP-a je par stotina miliona EUR”, precizirao je Radulović.U održivom razvoju, kako je naveo, zaprepašćujuće je to da je ekonomski i finansijski potencijal KAP-a negdje oko dvije milijarde EUR, ukoliko bi se imala i primijenila prava rješenja.“Stvorio se jedan vrlo interesantan lobi koji hoće da prekrije KAP da se završi priča kao što se završilo sa Željezarom, da se zaboravi istina i odgovornost i da se ubije najveći potencijal Crne Gore”, zaključio je Radulović.

Galerija

Bonus video: