MANS neće na sastanak sa direktorom Poreske uprave

MANS nema potrebe za bilo kakvim privatnim sastančenjem sa njim jer je Zakon o slobodnom pristupu informacijama jasan
2 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Arhiva Vijesti
Dejan Milovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.10.2013. 14:22h

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Dejan Milovac kazao je da nema potrebe za sastankom, na koji ih je pozvao direktor Poreske uprave Milan Lakićević, već traže da ova institucija poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama i da im omogući uvid u tražene podatke.

Reagujući na navode Lakićevića objavljene u subotnjem broju “Vijesti” Milovac je istakao da podaci koje je MANS od Poreske uprave “zatražio na osnovu Zakona su javni, kojima Lakićević ne smije da ograniči pristup iako je prethodno duže vremena proglašavao finansije Bemaksa tajnim dokumentima”. On navodi da je Lakićević svojom posljednjom izjavom potvrdio sumnje MANS-a u to kako funkcioniše institucija na čijem je čelu i da se vanredni napori ulažu kako bi se podaci koje ta institucija posjeduje držali što dalje od očiju javnosti.

“Sve što je MANS tražio od Poreske uprave, Bemaks je imao obavezu da toj instituciji dostavlja na godišnjem nivou, uključujući bilanse novčanih tokova i revizione izvještaje, a sve u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji”, dodao je Milovac. On napominje da “izjava Lakićevića da 'ne zna' da li je Bemax predao zakonom propisanu dokumentaciju Poreskoj upravi, te da 'možda revizioni izvještaji nisu ni dostavljeni toj instituciji', pokazuje na koji način Poreska uprava radi svoj posao kada su u pitanju kompanije sa privilegovanim statusom”.

“Direktor Poreske uprave 'ne zna' da li je jedan od najvećih građevinskih kompanija u Crnoj Gori koja godišnje obrće desetine miliona eura kroz poslove sa državom, predala zakonom propisanu dokumentaciju, pa je onda razumljivo zašto Poreska inspekcija nije ništa ni preduzela kako bi natjerala Bemaks da ispuni svoju zakonsku obavezu”, smatra Milovac.

On je dodao da je žalosno ”da pored toga što ne želi ili neće da radi svoj posao, Lakićević aktivno opstruira sve one druge koji žele da unesu malo transparentnosti u rad njegove institucije, ali i da pokažu kako se troši novac poreskih obveznika”.

U MANS-u smatraju “da Lakićeviću nije potreban sastanak da bi počeo da radi svoj posao”

“Umjesto toga, Lakićević nas zove na sastanak 'iza zatvorenih vrata' da popričamo oko toga 'što MANS-u treba', što prepoznajemo kao njegovu uobičajenu praksu kada je rad sa strankama u pitanju”, naveo je Milovac.

U MANS-u smatraju “da Lakićeviću nije potreban sastanak da bi počeo da radi svoj posao”.

“MANS nema potrebe za bilo kakvim privatnim sastančenjem sa njim jer je Zakon o slobodnom pristupu informacijama jasan i mi ćemo nastaviti da insistiramo da ga direktor Poreske uprave u potpunosti sprovodi”, dodao je dalje Milovac.

Ono što Lakićević naziva "prepucavanjem preko novina" je, kako napominje Milovac, “zapravo direktan i argumentovan javni pritisak na njega da prestane da krije informacije koje posjeduje Poreska uprava, počev od matičnih brojeva koji su suprotno svakoj logici, zakonskoj regulativi i evropskim standardima jednostrano uklonjeni, pa sve do finansijskih izvještaja najvećih kompanija u Crnoj Gori na čemu će MANS nastaviti da insistira, svidjelo se to njemu ili ne”.

Bonus video: