Centrima za tehnički pregled prijeti zatvaranje

Izvršna vlast kasni sa izradom pravilnika na Zakon o bezbjednosti saobraćaja
62 pregleda 1 komentar(a)
Tehnički pregled, Foto: Luka Zekovic
Tehnički pregled, Foto: Luka Zekovic
Ažurirano: 20.10.2013. 16:40h

Udruženja tehničkih centara za pregled motornih vozila juče je upozorilo da od januara mnogi od njih neće moći da rada jer izvršna vlast na vrijeme nije donijela podzakonske akte na Zakon o bezbjednosti saobraćaja.

Sa jučerašnje skupštine te organizacije je saopšteno da će to uticati na bezbjednost saobraćaja jer se dovodi u pitanje tehnički pregled i registracija vozila.

Zakon je stupio na snagu u januaru ove godinu do kada su trebali da budu urađeni pravilnici, ali je do sada sa sedam mjeseci zakašnjenja donijet jedino Pravilnik o bližim uslovima koje moraju da ispunjavaju stanice za tehnički pregled vozila. Prema Zakonu centri za tehnički pregled vozila su morali da u roku od godinu dana od usvajanja zakona usklade svoje poslovanje i podnesu zahtjev za izdavanje novog odobrenja. Zbog kašnjenja pravilnika umjesto godinu ostalo im je pet mjeseci, a ako ne ispune uslove i podnesu zahtjev moraju prestati sa radom.

Iz Udruženja su najavili da će pokrenuti pregovore da se produži ovaj rok i hitno rješe ostali problemi u ovoj djelatnosti kako bi izbjegli zatvaranja firmi i stvaranje novih socijalnih problem jer bi mnogi radnici tada mogli ostati bez posla.

Predsjednik Udruženja Dejan Novaković je na jučerašnjoj Skupštini udruženje kazao da je pravilnikom predviđeno nekoliko tehnički zahtjevnih rješenja, od kojih neka nije moguće ni obezbijediti kao što su atesti za kamere i da je izvjesno da veliki broj tehničkih pregleda neće moći uskladiti poslovanje u roku i da će prestati sa radom.

U saopštenju Udruženja je navedeno da ih zabrinjava i činjenica da predstoji usvajanje još četiri podzakonska akta, sa novinama koje se neće moći implementirati tokom noći, kao i da su kontrolorima na tehničkim pregledima istekle licence a da nijedno pravno lice nije registrovano, akreditovano i licencirano za obuku kandidata i polaganje stručnog ispita.

Tokom rasprave je posebno kritikovana sporost u rješavanju zahtjeva za otvaranje tehničkih pregleda. Neki članovi Udruženja čekaju na odobrenje i po godinu dana. Iako su zahtjev podnijeli u vremenu kad je stari pravilnik bio važeći, tokom postupka su im nametnuti i uslovi, predviđeni novim pravilnikom, koji je u međuvremenu stupio na snagu

Bonus video: